Lancering van twee fietsprojecten: stimuleren van fietsen op basisscholen en verkoop lokaal voedsel

Foto: Michel Looyenstein

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Twee fietsinitiatieven worden deze week gelanceerd in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met het project High Five moeten kinderen op de basisscholen gestimuleerd worden om vaker te voet of op de fiets naar school te gaan. Door de lancering van Smakelijk Fietsen wil de gemeente met fietsroutes de verkoop van lokale voedselproducten stimuleren.

De gemeente werkt voor High Five samen met de basisscholen Het Vianova, Het Mozaïek en De Vroonhoeve. Donderdag was de aftrap van het initiatief. De leerlingen worden aangemoedigd om vaker lopend of fietsend naar school te gaan. ‘Er is een superheld uit een ander universum. Deze vraagt hulp aan de kinderen om zijn thuisplaneet te redden. Dit kunnen ze doen door te tikken met een medaillon langs High-Five borden op de looproute naar school’, schrijft de gemeente.

Uit onderzoek van High-Five blijkt dat kinderen dagelijks steeds meer met de auto worden gebracht volgens oprichter Authier Degryse. 'Deze kinderen komen bijna niet in aanraking met het verkeer. De toenemende chaos bij het haal- en breng-verkeer is zichtbaar effect hiervan.' Ondertussen zijn er al 115 scholen in 46 gemeenten aangesloten bij het initiatief.

Nieuwe fietsroutes langs lokale voedselproducenten

Wethouder Relus Breeuwsma opent samen met zijn collega-wethouders uit Kaag en Braassem en Nieuwkoop komende zaterdagochtend de Smakelijk Fietsen routes. Deze fietstochten lopen door de hele gemeente en omliggende gebieden. De gemeente wil met dit initiatief de verkoop van lokale voedselproducten een boost geven.

Er zijn zes fietsroutes uitgestippeld die fietsers leiden langs streekwinkels in de omgeving met producten van lokale voedselproducenten, zoals vlees, eieren, groentes en fruit. Op de routes zijn ook polderlandschappen, molens, restaurants en andere hotspots te vinden om een pauze te houden. Voor de lancering van de fietsroutes zijn er een aantal rondleidingen en demo’s bij verschillende streekwinkels. 

Ambitie om fietshart te worden 

De gemeente Alphen aan den Rijn is al langere tijd bezig met verschillende fietsprojecten. 'Deze fietsroutes passen in onze ambitie om het het Fietshart van Holland te worden', vertelt wethouder Relus Breeuwsma.

In het kader van die ambitie was de gemeente al langere tijd bezig met het ontwikkelen van plannen voor speciale routes met betere fietspaden, die de regio meer met elkaar moeten verbinden. Deze zogenaamde doorfietsroutes moeten worden aangelegd tussen het station van Alphen aan den Rijn en Gouda, maar ook tussen Alphen aan den Rijn en Leiden.

Dat plan kreeg eerder dit jaar een flinke knauw vanwege de aangekondigde bezuinigingen van de gemeente voor het ravijnjaar in 2026. De ontwikkeling van de snelfietspaden tussen Alphen aan den Rijn-Bodegraven en Alphen aan den Rijn-Leiden wordt uitgesteld. Dat kost de gemeente bij elkaar opgeteld zo’n 123.000 euro in de periode van 2025 tot en met 2028.

Lees ook: Aantal fietsongelukken in gemeente Alphen aan den Rijn ver boven landelijk gemiddelde