Molenstichting vreest voor molens die in de fik vliegen en wil meer vuurwerkvrije zones

Foto: John Wiersma/Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een vuurwerkverbod rond molens, dat voorstel wordt geopperd door de Rijnlandse Molenstichting in een oproep aan meerdere gemeenten, waaronder Alphen aan den Rijn. Volgens de stichting zijn molens erg kwetsbaar voor vuurwerk vanwege de rietbedekking en vele houten onderdelen. 

'We willen dit verbod om zoveel mogelijk schade aan molens te voorkomen', vertelt Bart Vermeulen, secretaris van de Rijnlandse Molenstichting, aan Studio Alphen. 'Molens zijn kwetsbaar voor brand. Zelf doen we er alles aan om de schade door blikseminslag te voorkomen via periodieke keuringen van de bliksembeveiliging waarbij zaken meteen verbeterd worden. De omgang met vuurwerk hebben we echter niet in de hand. Daar is hulp van de overheid bij nodig.'

Daarom heeft de molenstichting een brief gestuurd naar het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarin verwijzen ze naar een molen in het Noord-Hollandse Bovenkarpsel die tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 in brand vloog. De waarschijnlijke oorzaak: vuurwerk. 'In hetzelfde jaar vloog een molen in Lattrop in brand. Ook zeer waarschijnlijk door vuurwerk. Gelukkig was de brandweer er snel bij. In 2012 vloog een molen in Burum in de brand door vuurwerk en in 2001 vloog een molen in Akersloot in brand door een uit koers geraakte vuurpijl', somt Vermeulen op.

'De kosten kunnen oplopen tot honderdduizenden euro's'

'Zodra er sprake is van brand, is herbouw of restauratie onvermijdelijk en zijn veel unieke molenonderdelen met een hoge ouderdom voorgoed verdwenen. De kosten voor herbouw of restauratie kunnen oplopen tot vele honderdduizenden euro’s', valt te lezen in de brief die de molenstichting heeft gestuurd.

Volgens Vermeulen kan de handhaving van vuurwerkvrije zones bijdragen om dat te voorkomen. 'Door de zones kan het publiek ook bewust gemaakt worden dat rond molens geen geschikte plek is om vuurwerk af te steken. Net zoals bij bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of kinderboerderij.'

Ook geen wensballonnen en vreugdevuren

Daarnaast wil de Rijnlandse Molenstichting ook vreugdevuren en wensballonnen uit de buurt van de molens houden. Zij verzoeken het college om rond molens ook een verbod op die twee dingen in te voeren.

'Iedere jaarwisseling lopen molens en andere monumenten met veel riet en hout risico. Sinds 2020 leek het erop dat de landelijke overheid wellicht met strengere regels voor vuurwerk tijdens de jaarwisseling zou komen, maar daar verwachten we niets meer van. We hopen dat de gemeenten vanuit hun zorgplicht om schade aan rijksmonumenten te voorkomen hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Een paar gemeenten in ons werkgebied doen dat gelukkig al, zoals bijvoorbeeld Bodegraven-Reeuwijk', aldus de secretaris.

Lees ook: Motie verworpen: er komt géén vuurwerkvrije gemeente Alphen aan den Rijn