Nieuw atletiekseizoen: Maureen Koster hoopt op EK-medaille 5 kilometer

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Maureen Koster verlegt dit seizoen voor het eerst volledig de focus naar de 5000 meter. De 25-jarige Boskoopse liep in 2016 nog de 1500 meter op de Olympische Spelen, maar kiest voor een langere afstand. Ze hoopt op een medaille in augustus op de Europese kampioenschappen en wil ook als vijf kilometer-loper naar de Olympische Spelen in 2020.

'Ik denk dat mijn talent tussen de drie en vijf kilometer ligt en ook nog wel langer. Dat betekent niet dat ik de 1500 meter nooit meer ga doen. Ik ga hem er zeker bij houden voor mijn snelheid op de vijf kilometer, maar dit wordt wel het eerste seizoen dat ik me volledig ga richten op de vijf', zegt Maureen Koster in een uitgebreid interview met Studio Alphen.

Maar, waarom deze switch? 'Ik weet dat ik op indoortoernooien goede drie kilometers heb gelopen en de duurtrainingen gaan mij redelijk gemakkelijk af. Twee seizoenen geleden heb ik een hele harde vijf kilometer gelopen zonder er echt op te hebben getraind. Ik wil gewoon kijken wat ik er nu uit kan halen. Op de 1500 meter heb ik een hele snelle PR, nu tijd voor een andere afstand.'

Nieuwe trainingsschema's

De laatste eindtoernooien verliepen voor Koster niet gelukkig. Aan de WK in 2015 wordt ze, ondanks een halve finaleplek, vooral herinnerd aan het moment dat ze in elkaar zakte op de baan. Een uur voor de EK in 2016 werd Koster ziek, ruim een maand later was ze overtraind voor de Olympische Spelen en door een blessure was Koster niet wedstrijdfit voor de WK in 2017. Om deze tegenslagen in de toekomst tegen te gaan, heeft Koster het roer omgegooid.

'Op mijn oude trainingsschema heb ik wel onder de vier minuten gelopen op de 1500 meter. Dan denk je dat zoiets werkt, maar dat werkte twee jaar. Op een gegeven moment ging het steeds minder goed', legt Koster uit. 'Maar je wil wel vasthouden aan iets dat werkt want dat geeft je vertrouwen. Maar het schema dat ik deed bleek te lastig. Je houdt dat één of twee jaar vol, maar langer niet. Daarom is het aangepast.'

Medaille op EK in augustus

Op zondag 12 augustus loopt Maureen Koster de finale van de 5000 meter op de Europese kampioenschappen. Ze moet zich nog wel plaatsen voor de EK, maar dat is in principe een formaliteit. Over een aantal weken gaat Koster voor een lange trainingsstage naar de Verenigde Staten. In Californië loopt Koster een wedstrijd waar ze de EK-limiet wil slechten.

'Als ik met plezier en fit heb kunnen deelnemen ben ik tevreden. Dan weet ik ook dat er een mooi resultaat uitkomt', blikt Koster vooruit op haar seizoen. 'Als ik fit ben, weet ik dat ik dicht bij de medailles in de buurt kan komen. Maar als ik een hele goede tijd loop en ik word vierde of vijfde, dan kan ik daar ook tevreden mee zijn.

Onder de vijftien minuten denkt Koster te kunnen lopen. 'Dan hoor je bij de medaillekandidaten', aldus Koster. Een voordeel voor de nummer drie op de EK indoor in 2015 is dat de finale van de 5000 meter op dezelfde avond is als de finale van de 1500 meter. Specialisten op beide afstanden zullen moeten kiezen. Sifan Hassan is zo'n specialist en kiest in principe voor de 1500 meter.

Project Tokyo 2020

Maureen Koster wil over twee jaar voor de tweede keer in haar carrière deelnemen aan de Olympische Spelen. Deze keer als 5000 meter-loopster. Maar Koster is na een jaar vol blessureleed haar A-status van sportkoepel NOC*NSF kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor polsstokhoogspringster Femke Pluim van het Alphense AAV '36, die zich al heeft geplaatst voor de EK in augustus.

Koster en Pluim zijn daarom gezamenlijk een campagne gestart. 'Wij willen de jaarlijkse bijdrage van NOC*NSF via sponsoring zien te verdienen bij het Alphense bedrijfsleven', zegt Koster. Op die manier willen de atletes af van de jaarlijkse onzekerheid of je de kostenvergoeding - net genoeg om rond te komen - ontvangt. Als tegenprestatie kunnen Koster en Pluim onder meer clinics verzorgen.