Nog geen uitzicht op mooie toekomst voor Boskoopse watertoren

BOSKOOP - Opnieuw lijkt het lang te gaan duren voordat de Boskoopse watertoren er beter uit gaat zien. De eigenaren van de toren, die de afgelopen twee jaar een plan uitwerkten, hebben de watertoren in de verkoop gezet.

Samen met zijn compagnon werkte Reinier Smeele een plan uit voor de watertoren. Achter de toren zou een appartementencomplex worden neergezet, die verbonden zou worden met de watertoren. Door middel van de opbrengsten uit de verkoop van de woningen zou de kroon op de toren in ere worden hersteld.

'Voordat we de watertoren kochten, hebben we een gesprek gehad met de gemeente Alphen aan den Rijn', zegt Smeele. 'Daarbij hebben we aangegeven dat we dit project wilden beetpakken, maar niet zaten te wachten op een stroperige kwestie. Dat klonk de wethouder als muziek in de oren. Uiteindelijk is het allemaal een stuk trager gegaan dan we hadden gehoopt.'

Op het uitgewerkte plan kwam kritiek. 'De gemeente vond de bebouwing achter de watertoren te hoog. En ze hadden moeite met het contrast tussen de watertoren en het gebouw', aldus Smeele. 'We begrijpen het wel, maar we hadden gehoopt dat we dingen samen zouden kunnen doen. Dat de gemeente enthousiaster zou zijn, maar de gemeente heeft - in mijn ogen - een hele passieve houding aangenomen.

Toekomst van de toren

Sinds een aantal dagen staat de watertoren weer te koop, de vraagprijs is 100.000 euro. Smeele verwacht zelf dat het nog een lange tijd zal duren voordat er echt duidelijkheid over de Boskoopse watertoren is.

'Dat wordt lastig. Het is een enorme investering. De opbrengst van de appartementen, zoals wij het geschetst hadden, heb je hard nodig om de kroon te herstellen', zegt Smeele. 'Er zijn zoveel afdelingen bij de gemeente Alphen aan den Rijn, maar ook bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, waarbij de eisen en wensen zo hoog liggen, dat het eigenlijk onmogelijk is om die kroon terug te plaatsen. Tenzij je het project samen beetpakt.'