Nominaties Alphens Sportgala bekend: o.a. Noussair Mazraoui genomineerd

Noussair Mazraoui Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Noussair Mazraoui, Jelle Sels of Sammy Wagensveld gaat vrijdag 1 maart uitgeroepen worden tot sportman van het jaar in de gemeente Alphen aan den Rijn. Bij de vrouwen zijn Amber van der Hulst, Lizzy van der Helm en Maureen Koster genomineerd. HCA Dames 1, Alphense Boys A1 en AZC 1 maken kans op de sportploegprijs. De andere categorieën zijn jeugdsporter, sportvereniging, sportcoach en sportbelofte van het jaar.

Mazraoui brak in 2018 door bij Ajax. Als speler van Jong Ajax debuteerde de 21-jarige Alphenaar in de hoofdmacht van Ajax 1 en sinds eind vorig seizoen is hij een vaste basisspeler. In de Champions League scoorde Mazraoui belangrijke doelpunten tegen Bayern München en Benfica. En het had niet veel gescheeld of Mazraoui had namens Marokko uitgekomen op het wereldkampioenschap voetbal. De rechtsback behoorde tot de voorselectie van het nationale elftal voor het WK in Rusland.

Jelle Sels (23) won zijn eerste internationale tennistoernooien, drie futures om precies te zijn. Daarnaast behaalde hij de finale van een challengertoernooi en op de NK. De huidige vijfde Nederlandse proftennisser van dit moment steeg in 2018 zo'n 300 plekken op de wereldranglijst. Bokser Sammy Wagensveld, twintig jaar, werd Nederlands kampioen en zit in een traject om proberen kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2020 af te dwingen.

Van der Hulst, Van der Helm of Koster

De negentienjarige Amber van der Hulst won in 2018 de Nes van Amstel, goud op de Nederlandse kampioenschappen ploegenachtervolging en twee bronzen medailles op de NK baanwielrennen. De negen jaar oudere Lizzy van der Helm is voetbalscheidsrechter en floot duels in de Champions League, het WK-kwalificatietoernooi en de Nederlandse bekerfinale voor vrouwen. Atlete Maureen Koster (26) eindigde op de achtste plek op de EK atletiek (5000 meter), werd Europees kampioen veldlopen met de Nederlandse ploeg en kroonde zich twee maal tot nationaal kampioen.

De hockeyvrouwen van Alphen promoveerden voor het eerst in de clubgeschiedenis van 'HCA' naar de overgangsklasse. Dat gebeurde na een zinderende nacompetitiefinale tegen Weert. Ook de A1 (JO19-1) van Alphense Boys promoveerde via de nacompetitie. MVV Maastricht werd in de eindstrijd verslagen en de Alphense voetballers komen nu uit in de eerste divisie, het op één na hoogste niveau van Nederland. AZC Alphen 1 won alle nationale waterpoloprijzen die er te winnen vielen in 2018: van de bekerfinale tot het landskampioenschap en de strijd om de supercup.

Tweevoudig nationaal turnkampioene Ghizlane Barraki, Europees kampioen boksen Mels van Herk en Nederlands kampioen meerkamp-atletiek Lucas van Klaveren maken kans om gekroond te worden tot jeugdsporter van het jaar. Genomineerd als sportvereniging van het jaar zijn hockeyclub Alphen, Alphense Boys (voetbal) en Avanti (tafeltennis).

Twee nieuwe prijzen

Dit jaar zijn er twee nieuwe categorieën, waaronder de sportcoach van het jaar. De drie genomineerden zijn Amanda Hopmans (rolstoeltennisster Diede de Groot), Nemanja Stevanovic (AZC Alphen 1) en Robin Tromp (HCA Dames 1). Onder leiding van Hopmans bereikte De Groot de nummer één-positie op de wereldranglijst in 2018, werd wereldkampioene en won de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Stevanovic won met AZC de landstitel, de KNZB Beker en supercup, Tromp promoveerde met de Alphense hockeyvrouwen naar de overgangsklasse.

Ook wordt de sportbelofte van het jaar bekendgemaakt. Een sporter die de potentie heeft om ooit een wereldtopper te worden. De winnaar wordt een jaar lang gesponsord door InSportHelden, een organisatie die Alphense topsporters ondersteunt. In deze categorie zijn geen nominaties. Op de avond van het Alphens Sportgala, dat op vrijdag 1 maart plaatsvindt in de feestzaal vogelpark Avifauna, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees ook: Carnavalsvereniging De Cascarvieten gaat Alphens Sportgala organiseren