Omstreden benoeming Robin van Heusden voor ONS Alphen in Alphense gemeenteraad

Op de foto: rechts Robin van Heusden (ONS) en links Albert Bremer (PvdA) Foto: Eveline Verhoeve

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Robin van Heusden is donderdag 26 september geïnstalleerd als raadslid in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Sinds het overlijden van raadslid Robert Blom, ligt Van Heusden onder vuur. Voor zijn installatie is door verschillende partijen een verklaring afgelegd over het tijdstip zo pal na het herdenken van Blom.

Na alle commotie van de afgelopen week rond het vullen van de door Robert Blom achtergelaten zetel, kon er nog wel een schepje bovenop. Robin van Heusden krijgt deze zetel op grond van de kieswet. Nieuw Elan betreurt dit en vindt het teleurstellend, maar bestrijdt dit niet. ‘Wij vinden het echter ongepast dat de installatie vandaag plaatsvindt direct na het herdenken van Robert Blom’, zegt fractievoorzitter van Nieuw Elan, Frans Langerak, in een stemverklaring.

Verschillende andere fracties, onder meer VVD, SP en Forum voor Democratie, leggen ook een stemverklaring af met ongeveer dezelfde inhoud. GroenLinks wil graag respect naar elkaar ondanks de teleurstelling en wijst erop dat ‘we hiermee moeten dealen, want we worden elk jaar geconfronteerd met het overgaan van een zetel naar een andere partij’.

Tegelijkertijd met de installatie als raadslid van Robin van Heusden voor ONS Alphen wordt Albert Bremer tijdelijk raadslid voor de PvdA wegens vervanging door zwangerschap.

Omstreden benoeming

De benoeming van Robin van Heusden is omstreden, omdat hij aan het begin van dit jaar Nieuw Elan heeft verlaten en is ‘meegegaan’ met Peter Versteeg. Versteeg heeft zijn raadszetel meegenomen naar de nieuwe partij ONS Alphen. Van Heusden werd raadscommissielid. Na het overlijden van Robert Blom moest de lege zetel opnieuw worden gevuld. Deze zetel gaat naar de eerstvolgende kandidaat op de kieslijst van Nieuw Elan uit 2022. Dit is Robin van Heusden. Daarom is nu de situatie ontstaan dat ONS Alphen er een zetel bijkrijgt en Nieuw Elan er een verliest.

Lees ook: Alphense gemeenteraad herdenkt overleden raadslid Robert Blom