Onderzoek universiteit: weinig mensen van buiten Alphen bezoeken Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het bezoek van inwoners van buurgemeenten aan de gemeente Alphen aan den Rijn is relatief laag. Bij de helft van de Randstedelingen is Alphen relatief onbekend. En, het aantal niet-Alphenaren dat komt winkelen in Alphen is heel erg laag. Dat is de conclusie van onderzoekers Eric Braun en Jan-Jelle Witte. De docenten van de Erasmus Universiteit maakten op verzoek van de gemeente Alphen een imago-meting, oftewel een nulmeting, over citymarketing.

'Alphenaren zijn positiever tegenover de stad dan inwoners uit buurgemeenten en de Randstad. Zij beoordelen de veiligheid, gastvrijheid en de aantrekkelijkheid hoger', stelt Braun. Alleen als het om bereikbaarheid gaat is dat andersom. Mensen buiten Alphen vinden Alphen beter bereikbaarder dan Alphenaren zelf. 'Het algehele imago van Alphen is significant beter bij eigen inwoners dan bij buitenstaanders. Hier is nog veel winst te boeken met citymarketing.' Vogelpark Avifauna, Museumpark Archeon en het Groene Hart zijn de belangrijkste associaties voor niet-Alphenaren.

Braun presenteerde de bevindingen donderdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn: 'Het schietincident van 2011 in winkelcentrum Ridderhof wordt door buitenstaanders nog steeds spontaan genoemd, maar de percentages zijn niet zo hoog. Het gaat om vijf tot acht procent. De spontane associatie met het recente brugincident met de Koningin Julianabrug is met twee tot vier procent ook laag.' Geen hoge percentages weliswaar, maar ze staan allebei wel in de top-5 van genoemde associaties door buitenstaanders.

Weinig winkelend publiek

Veertig procent van de inwoners van de gemeente Alphen winkelt wekelijks tot maandelijks in het Alphense stadshart. Maar slechts tien procent van de inwoners uit buurtgemeenten winkelt in Alphen. 'Dat vind ik echt verbazingwekkend laag', aldus Braun. Een echte oorzaak kan Braun niet noemen. Het valt te betwijfelen dat het renoveren van het stadshart écht de oorzaak is. Liever gaan niet-Alphenaren winkelen in grote steden als Leiden, Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. Leiden is ná Alphen de populairste winkelstad voor Alphenaren.

'Het is overigens wel zo dat áls Alphen wil gaan concurreren met andere winkelcentra, dat het stadshart wel af moet zijn. Maar of dat succes heeft...', daar is Braun niet zeker van. Alphen zou qua binnenstad zichzelf kunnen optrekken aan Almere. Een ander advies van Braun: inzetten op de toeristische markt. 'Alphen heeft een heleboel producten. Dat zou Alphen moeten combineren en gezamenlijk vermarkten. Dat zou een beter effect opleveren', oordeelt Braun. Hij doelt op molens, wateren en polders in de dorpen als Aarlanderveen, Boskoop en Hazerswoude.