Oppositie wil OZB verhogen, coalitie voelt hier niets voor

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Omdat de Alphense gemeenteraad een aantal bezuinigingen uit de Programmabegroting 2025 wil halen, moet er geld gevonden worden om het ontstane gat te sluiten. Een verdere verhoging van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) wil de coalitie niet.

De oppositie ziet liever een verhoging van de OZB dan bezuinigen op andere zaken. Omdat deze in gemeente Alphen aan den Rijn onder het landelijk gemiddelde ligt, zou dat kunnen. Dit stuit bij de coalitiepartijen op weerstand. CDA, D66 en VVD willen geen verhoging. André de Jeu van Nieuw Elan legt uit waarom niet: ‘We kunnen vrijwel niets met een beetje lokale belastingen op een gemeentelijke begroting van ruim 400 miljoen.’

Er zijn door verschillende wethouders een paar voorzetjes gedaan om het gat toch te dichten, zoals parkeermaatregelen, beter innen van hondenbelasting en snijden in de ambtelijke organisatie. Dit laatste punt wordt door alle politieke partijen gesteund.

Parkeermaatregelen

De parkeerexploitatie, de uitkomst van inkomsten en uitgaven, is elk jaar negatief. Dat betekent dat er geld bij moet. Wethouder Relus Breeuwsma denkt dat dit beter kan. ‘Het tekort is jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen euro. We willen de exploitatie sluitend krijgen. Dat kan door herzien van blauwe zones, het verhogen van het tarief voor betaald parkeren en het verhogen van het tarief voor parkeervergunningen.’ De vergunningen kunnen volgens de wethouder omhoog, omdat Alphen aan den Rijn lage tarieven heeft.

Hondenbelasting

Er is al een tijdje discussie over het al dan niet afschaffen van hondenbelasting. Maar, zo zegt wethouder Gert van den Ham: ‘Zolang we hondenbelasting hebben, moeten we deze ook innen. Het is in onze gemeente zo dat wij aanzienlijk minder inkomsten hieraan hebben dan vergelijkbare gemeenten.’

De wethouder meldt dat er nu voor 4000 honden belasting wordt betaald. ‘We denken dat er 6000 honden zijn waar geen belasting voor wordt betaald. Het gaat om 65 euro per hond.’ De wethouder zegt ook dat dit betekent dat er meer wordt gehandhaafd.

Lees ook: Kinderboerderij, evenementen, zorg en verenigingsleven financieel gered