Gemeenteraad stemt in: snackbars mogen ‘s nachts niet open blijven op stapavonden

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn volgt het besluit van burgemeester Liesbeth Spies (CDA) om niet toe te staan dat snackbars en shoarmazaken in de weekenden na een avond stappen 's nachts open gaan. Zij het met de nodige tegenzin, zo bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad. De politici hadden het graag anders gezien maar erkennen dat er eigenlijk geen andere keuze is.

Hoewel de behoefte onder de uitgaanders groot is om een vette hap te halen na het stappen (tachtig procent van de ondervraagden door de gemeente Alphen is daar voorstander van, red.), zien fastfoodondernemers dat niet zitten. Alleen Het Geveltje en City Doner willen onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat politieagenten en boa's een oogje in het zeil houden, ook tussen 01.30 en pak en beet 05.00 uur open blijven.

Maar deze snackbar en shoarmazaak zijn dermate klein, dat ze de verwachte toestroom niet aankunnen. Er is te weinig zitcapaciteit in hun zaken, met als gevolg dat jongeren buiten staan en dat heeft weer overlast tot gevolg. Zestig procent van de 150 ondervraagde omwonenden hebben die vrees ook uitgesproken richting de gemeente Alphen. Ook de politie verwacht meer onrust op straat als de eetgelegenheden ook na half twee 's nachts open mogen blijven.

McDonalds momenteel enige optie

Toch wordt de deur niet helemaal in het slot gegooid. Als een ondernemer zich meldt bij de gemeente Alphen die op een meer afgelegen locatie snacks wil serveren in de nachtelijke uren, wordt dat opnieuw overwogen. De kans dat daar wel een meerderheid voor te vinden is in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is reëel. Uit landelijke onderzoek blijkt dat jongeren bereid zijn om acht minuten om te fietsen voor een nachtelijke snack.

'Maar ik wil ook een oproep doen aan Bar Amsterdam en Schatjes om zelf in deze behoefte van hun uitgaanspubliek te voorzien', sprak Spies. De enige mogelijkheid die er nu is voor uitgaanders is de McDonalds langs de N11 in Alphen aan den Rijn. Tussen 03.00 en 04.00 uur mogen fietsers gebruik maken van de McDrive, omdat het restaurant dan gesloten is. De gemeente Alphen heeft uitgerekend dat de McDonalds op een kleine negen minuten fietsen van de Julianastraat ligt.

Hieronder kun je het radio-interview met burgemeester Liesbeth Spies van donderdagavond beluisteren