Provincie stelt besluit verkeersproblemen Hazerswoude-Dorp uit

HAZERSWOUDE-DORP - De provincie Zuid-Holland neemt begin november geen besluit over de verkeersproblemen op de Gemeneweg (N209) in Hazerswoude-Dorp, en dus ook niet over het definitief aanleggen van de Verlengde Bentwoudlaan. De vergadering is uitgesteld naar december.

De reden van het uitstel is volgens de provincie Zuid-Holland niet het afschieten van de huidige plannen door de Alphense gemeenteraad, maar de behandeling van de provinciale begroting. 'Provinciale Staten heeft besloten tijdens de begrotingsvergadering geen andere bespreekstukken te willen behandelen. Dat is dit onderwerp wel', aldus de provincie Zuid-Holland.

Woensdag 20 december wordt alsnog een besluit genomen.

Eerste debat woensdag

Komende woensdag zou de provincie voor het eerst debatteren over de verkeersoplossingen in Hazerswoude. Het is nog onduidelijk of dat overleg door gaat. 'Mogelijk gaat één fractie een uitstelverzoek indienen. Als een meerderheid van de staten zich daar achter schaart, gebeurt dat ook.' In dat geval wordt de vergadering uitgesteld naar 29 november. Dat is bijna een week nadat Alphen vermoedelijk alsnog een besluit heeft genomen over hetzelfde onderwerp.

De provincie Zuid-Holland wil draagvlak hebben van de gemeenteraad van Alphen voor haar plannen. Doordat het provinciale besluit anderhalve maand later genomen wordt dan bedacht, ontstaat de mogelijkheid om Alphen alsnog eerst te laten beslissen voordat de provincie dat doet. In de komende dagen moet duidelijk worden of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Het pakket met maatregelen voor de korte termijn (twee extra rotondes op de N209, nieuwe lokale wegen vanaf de Gemeneweg naar Hazerswoude, een linksaf-verbod op het kruispunt Gemeneweg/Dorpsstraat en een fietsbrug, red.) vindt een meerderheid van de gemeenteraad niet afdoende. Een meerderheid van de raad wil eerst een lange termijn oplossing zien, voordat gekozen wordt voor de korte termijn.

Waddinxveen

De gemeenteraad van Waddinxveen heeft inmiddels ingestemd met de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan. Dat gebeurde met de kleinst mogelijke meerderheid van één stem verschil.