Publiek kan volgende week restauratie Zwammerdamschepen bewonderen

ALPHEN AAN DEN RIJN – In Archeon in Alphen aan den Rijn wordt hard gewerkt aan de restauratie van de Zwammerdamschepen. Dat zijn zes Romeinse schepen die in de jaren 70 in Zwammerdam zijn opgegraven. Het publiek kan de werkzaamheden vanaf volgende week zelf bekijken.

De Zwammerdamschepen, drie kano’s en drie vrachtschepen, zijn anderhalf jaar geleden naar Alphen gehaald. Het is de bedoeling dat ze over een paar jaar te zien zijn in het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum, dat bij Archeon komt te staan. Nu zijn restaurateurs er druk mee bezig om ze uiteindelijk weer in elkaar te zetten.

Archeoloog Tom Hazenberg van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum is in zijn nopjes met het project. ‘We maken nu eerst alles schoon, want het heeft veertig jaar in containers gelegen. Daarna lijmen we alle kleine stukken tot grotere stukken. En die stukken zetten we straks vast in een groot frame.’

2000 jaar geleden

Peter van der Aart is een van de restaurateurs. ‘Ik ben van huis uit meubelmaker en houtbewerker, dus het werken met hout is op zich wel fijn werk. Maar nu ben je bezig met een stukje hout dat 2000 jaar geleden hier gevaren heeft en dat uiteindelijk straks een heel groot schip is.’

Vanaf volgende week is Archeon weer open voor publiek. Bezoekers kunnen dan ook zelf zien hoe het restaureren van de Zwammerdamschepen gaat.