Relletje over eventueel invoeren van de Alphenpas: ‘Waarom staat dit in de krant?’

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Tijdens de bespreking van de begroting 2025 van gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat de meeste politieke partijen de Alphenpas een kans willen geven. De uitdaging is de financiering.

Over de gemeentelijke financiën is dinsdag 24 september gesproken. De meeste partijen zien wel een mogelijkheid voor het invoeren van de Alphenpas, deze geeft korting op allerlei voorzieningen. Doel is om deze voorzieningen, zoals bijvoorbeeld zwemles, toegankelijk te maken voor iedereen. De Alphenpas is in de Kadernota, die in juni is besproken, wegbezuinigd en zou daarom niet worden ingevoerd.

Inmiddels is de Alphenpas terug op de agenda. In het door de politiek gekozen scenario 2 worden verschillende bezuinigingen teruggedraaid. Ook die op de nog niet ingevoerde Alphenpas. Er moet nog wel financiële dekking worden gevonden, maar ook daar zijn ideeën over.

Relletje

Een aantal raadscommissieleden is echter ‘not amused’ over een artikel in de media op dinsdagochtend waarin over het invoeren van de Alphenpas wordt gesproken. Filine Verloop (Forum) stelt de vraag: ‘Waarom staat dit in de krant, terwijl wij er nu pas over praten?’ André de Jeu (Nieuw Elan) meldt dat het in ieder geval geen lek kan zijn uit een besloten vergadering van maandagavond waarin door de fractievoorzitters over het onderwerp is gesproken.

Ernst-Jan Straver (PvdA) wordt in het artikel uitvoerig geciteerd. Hij zegt hierover: ‘Ik ben tussen de middag gebeld over de Alphenpas, dus ruim voor het fractievoorzittersoverleg. Aangezien ik al maanden zeg dat ik de kortingspas ingevoerd wil zien, mag het geen verrassing zijn dat dat in de krant staat.’

Lees ook: Geld voor Alphenpas naar activiteiten voor kinderen