‘Seksuele diversiteit in Alphen kan wat ons betreft niet onbegrensd zijn’

Foto: Kate Northern

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn wordt een Regenboogstad. De Alphense gemeenteraad heeft donderdagavond besloten dat ook de gemeente Alphen de intentieverklaring 'Regenboogsteden' gaat ondertekenen. Er moet een plan van aanpak opgesteld worden om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van Alphense LHBT'ers te verbeteren en op scholen moet voorlichting gegeven gaan worden over LHBT-onderwerpen.

LHBT staat voor lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Op initiatief van GroenLinks, Nieuw Elan, VVD, D66 en PvdA heeft de gemeenteraad een motie aangenomen. Daarin staat verder dat het college van burgemeester en wethouders met een voorstel moet komen voor de aanleg van een regenboogzebrapad of een ander symbool van LHBT-acceptatie in een of meerdere kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn.

'Dusdanig trieste motie'

De motie werd door vrijwel de gehele gemeenteraad aangenomen. Alleen Beter Alphen en SGP stemden tegen. 'Deze motie is niet nodig en discriminerend naar ons hetero's. Want wij worden niet genoemd. Wij moeten al die kleuren aanvaarden', vindt raadslid Wil Verschuur (Beter Alphen).

SGP-raadslid Hans van Kuijk ging een stapje verder. 'Het is een beetje jammer dat we deze avond moeten beëindigen met een dusdanig trieste motie als deze. Maar goed...', begon de fractievoorzitter zijn betoog.

'Wij hebben respect voor de gelijkwaardigheid van de medemens, dat is absoluut het geval. Dat betekent niet dat we respect hebben voor de keuzes die mensen maken, dat die gelijkwaardig zijn. Er wordt in de motie gesproken over seksuele diversiteit, wat ons betreft kan die niet onbegrensd zijn.'

'Te beginnen bij onszelf hier in de raad'

André de Jeu was verbijsterd. 'Helaas is vanavond maar al te duidelijk dat deze motie gewoon nodig is, te beginnen bij onszelf hier in de raad. Een bijna trieste discussie als je niet uitkijkt', sprak de fractievoorzitter van Nieuw Elan, de grootste partij in de Alphense gemeenteraad.

Van Kuijk kwam met een aanvullend voorstel: 'U wilt uw verbondenheid uitspreken met deze groep mensen door gekleurde zebrapaden te maken. Dan stel ik voor dat u er ook eentje oranje maakt, want dan kunt u ook gelijk uw verbondenheid met het koningshuis uitdrukken.'

Of dat laatste ook gaat gebeuren, is onbekend. Daar werd niet op ingegaan door andere politici.

Stemming gemeenteraad

Voor (37): Nieuw Elan (10), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (5), D66 (3), ChristenUnie (2), SP (1), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1)

Tegen (2): Beter Alphen (1), SGP (1)

37 van de 39 raadsleden waren aanwezig

Hieronder kun je luisteren naar het interview met raadslid Iris van de Kolk (SP)