SGP-fractievoorzitter Gert-Jan Schotanus stapt per direct op

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Gert-Jan Schotanus stopt per direct als fractievoorzitter van SGP in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Dat heeft de politiek leider dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Schotanus zou als lijsttrekker worden voorgedragen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het bestuur veranderde van mening na een breuk tussen de huidige fractie, Schotanus en Hans Goedegebuure, met commissielid Hans van Kuijk. Aanleiding voor het ontslag van Van Kuijk was een verschil van inzicht over het functioneren van de SGP-fractie. 'Onder grote druk van het bestuur heb ik dit besluit moeten terugdraaien. Dat leidde wel tot het vertrek van twee bestuursleden waaronder de voorzitter', zegt Schotanus.

Een nieuwe kandidatenlijst werd opgemaakt. Het was de bedoeling dat de top van de SGP-fractie volledig vernieuwd zou worden, maar de beoogde nummers één en twee haakten af. Daarop stelde het bestuur voor om Hans van Kuijk lijsttrekker te maken en Goedegebuure op plek twee te zetten. Voor Schotanus was geen plek op de lijst. Vorige week hebben de leden van SGP ingestemd met Van Kuijk als lijsttrekker en een afscheid van Schotanus. Nu stapt Schotanus per direct op.

Lijsttrekker als oud-wethouder

Schotanus was tussen 2006 en 2010 wethouder in Boskoop. In 2013 werd de SGP’er lijsttrekker en haalde met zijn partij twee zetels. Sindsdien is Schotanus fractievoorzitter van SGP in de Alphense gemeenteraad.

Schotanus gaat als zelfstandig raadslid verder. Wat hij na de verkiezingen doet, is nog niet bekend. Er zijn drie opties: aansluiten bij een andere partij, een eigen partij starten of de politiek verlaten. Hans van Kuijk wordt lijsttrekker van SGP.

Twee maanden geleden, nadat de coalitie was gevallen, sloot SGP met GroenLinks een gedoogakkoord om de minderheidscoalitie tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 aan een meerderheid te helpen. Schotanus blijft de gedoogsteun verlenen aan de coalitie.