Verzamelaar George uit Hazerswoude-Rijndijk moet bij moeder douchen omdat badkamer ook vol staat

George in zijn slaapkamer Foto: Omroep West

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Overal waar je kijkt, staan tv's, wekkers, dvd-spelers en nog veel meer elektronica. Dat is de situatie in huis bij George uit Hazerswoude-Rijndijk. Hij is een extreme verzamelaar. Het verzamelen van alles wat snoeren heeft, is zelfs zo uit de hand gelopen dat George bij zijn moeder moet douchen. De badkamer is namelijk ook een opslagplaats geworden.

George schuifelt zijn slaapkamer binnen. Daar waar hij ooit sliep, ligt nu een enorme berg met apparatuur. 'Tja', verzucht hij, ik slaap inmiddels al weer een hele tijd in de kamer op de bank, want het begint met één tv en dan nog één en dan nog één en voor ik het wist kon ik niet meer bij mijn bed.'

Hij lijdt aan extreme verzameldrang en is niet de enige. Directeur Annemieke Haklander van coachingsbedrijf Aemosa in Leiden schat dat ze op dit moment ongeveer zestig mensen helpen om orde in de chaos te scheppen. Aemosa helpt volwassenen met psychische en/of verslavingsproblemen. 'We bieden ambulante ondersteuning en coaching op alle levensgebieden.' Psychologen suggereren dat verzameldrang vaak voortkomt uit diepgewortelde psychologische kwesties, zoals angst voor verlies, perfectionisme of een traumatische gebeurtenis uit het verleden', weet Haklander.

1 op de 40 mensen

Voor veel verzamel-verslaafden fungeren hun bezittingen als een vorm van emotionele bescherming, een buffer tegen de onzekerheden van het leven.

Volgens Haklander heeft 1 op de 40 mensen last van een hoarding disorder, een aandoening die wordt gekenmerkt door het verzamelen van grote hoeveelheden spullen en het moeite hebben om ze weg te gooien, zelfs als ze geen echte waarde hebben.

Buren George klaagden

Nadat de buren hadden geklaagd bij de woningbouwvereniging is Aemosa ingeschakeld om George te helpen. 'Dat is een heel proces', weet Baukje van Hemert, coach bij Aemosa.

'Je moet vertrouwen winnen, mensen met respect benaderen. Inzien dat wat voor mij geen waarde heeft voor de ander juist heel waardevol is, waardoor het moeilijk is om afstand van spullen te doen.'

Roken en drinken

'Ik word heel onrustig van al die instanties die vinden dat je het anders moet doen', zegt George, die moeite heeft met praten. 'Stembandkanker, ik ben ook lid van de club', zegt hij daar sarcastisch over. 'Ik heb het aan mezelf te danken hoor, roken, drinken...' Hij steekt nog een peuk op. 'Naar het ziekenhuis ga ik niet meer, dat schiet toch niet op.' Hij pakt een oude VHS-band en legt hem in een overvolle lade.

Ondanks de onrust die het veroorzaakt, is de verzamelaar ook wel blij met de hulp die hij krijgt. 'Ik kan nu weer door de kamer lopen, die stond eerst nogal vol', zegt George. 'We maken samen een plan en dan stapje voor stapje gaan we dingen ordenen en kijken wat er eventueel weg kan', vertelt coach Van Hemert. 'Ik ben hier drie uur in de week en al lijkt het niet zo, er is al best veel gebeurd.'

Het plan is dat George over een half jaar weer in zijn eigen bed kan slapen, maar tot die tijd slaapt hij nog op de bank.

Lees ook: Winkeliers hebben zorgen over reconstructie: ‘Straks hebben we een mooie straat, maar geen klanten meer’