‘Vier gevangenissen in Randstad sluiten, Alphen blijft buiten schot’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het kabinet is volgens het Algemeen Dagblad van plan om vier gevangenissen in en net buiten de Randstad te sluiten. De penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn, die twee jaar geleden nog op de nominatie stond om gesloten te worden, lijkt daar vanaf te zijn gehaald. De krant meldt dat het gaat om de gevangenissen in Zoetermeer, Zeist, Almere en Zwaag.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er nog geen besluit is genomen, maar dat minister Sander Dekker (VVD) binnen drie weken met meer informatie komt. De gevangenissen in Nederland kampen al jaren met leegstand, maar het sluiten van gevangenissen is politiek beladen omdat dit veel banen kost. Omdat het voor personeel van gevangenissen buiten de nabijheid van de Randstad lastiger is om nieuw werk te vinden, worden deze werknemers ontzien.

'Niet eerlijk'

Burgemeester Liesbeth Spies heeft flink gelobbyd in het Tweede Kamergebouw om twee jaar geleden de sluiting van de Alphense penitentiaire inrichting te voorkomen. Ze vond het voornemen van toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) zó oneerlijk, omdat Alphen in haar ogen gestraft werd voor goed gedrag. Alphen leek slachtoffer te worden nadat gedetineerden werden verplaatst naar andere gevangenissen omdat de Alphense PI aan de Eikenlaan werd ingericht als opvanglocatie voor ongeveer 1000 vluchtelingen.

Destijds werd afgesproken dat ongeveer een jaar na de Tweede Kamerverkiezingen een definitief besluit zou worden genomen over het Nederlandse gevangeniswezen. Dat is medio 2018. Wat de reden is om Alphen, zoals het er nu naar uitziet, van de potentiële sluitingslijst te halen, is niet bekend. Personeel van de gevangenis in Zoetermeer is de voorbije maanden al ingepast in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De Alphense gevangenis aan de Eikenlaan en de Maatschapslaan is de grootste penitentiaire inrichting van de Benelux.