Noel van Klaveren erg wisselvallig op EK turnen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Noel van Klaveren heeft woensdag verre van haar beste meerkamp ooit geturnd tijdens de kwalificatieserie van de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier (Frankrijk). Om 20.30 uur weet ze of en zo ja hoeveel finale(s) ze heeft bereikt.

Het begon op vloer. Ze liet diverse arabieren met draaien om haar eigen lengte-as zien. Twee maal kwam ze ten val, waardoor haar score niet verder kwam dan 11,860 punten. Ze revancheerde zich op sprong. Haar eerste oefening (Yurchenko) was ondanks een hup bij de landing goed voor 14,700 punten. Bij de tweede sprong, opnieuw een Yurchenko, moest ze een grote stap zetten bij haar landing: 14,008 punten. Dat was goed voor een gemiddelde score van 14,354 punten.

Daarna was de brug met ongelijke liggers aan de beurt. Na een goede start met een Shaposhnikova viel ze. Het resultaat: 12,600 punten. Een anders wel zeker lijkende finaleplek in de meerkamp komt daardoor op losse schroeven te staan. De top-24 plaatst zich voor de finale. Van Klaveren sloot af met een nette balkoefening, waarbij ze eindigde met een tweeenhalve schroef, maar naast de balk landde: 13,425 punten.

Een finaleplaats op de meerkamp wordt een dubbeltje op zn kant. Ze kwam tot 52,591 punten tijdens haar meerkampkwalificatie en staat nadat de helft van de turnsters in de arena is verschenen op de elfde plaats. Woensdagavond om half negen weet ze het definitief. De meerkampfinale is vrijdag. Haar sprongscore is waarschijnlijk wel goed voor een finaleplek. Die eindstrijd is aanstaande zaterdag. Daarin is de negentienjarige Alphense medaillekandidaat.