Wil Verschuur veroordeeld vanwege kutwijf

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Raadslid Wil Verschuur is vrijgesproken van bedreiging, maar veroordeeld voor belediging. Ze moet 150 euro boete betalen.

Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie een geldboete van 400 euro geeist tegen Verschuur.

De rechter vindt dat er onvoldoende bewijs is dat Verschuur ook daadwerkelijk een bedreiging heeft geuit. SP-raadslid Ronald Geurts is de enige die bij de politie een getuigenverklaring heeft afgelegd waarin hij aangaf dat Verschuur bedreigende woorden zou hebben geuit.

Daarnaast zegt de rechter dat ook al zou Verschuur de woorden Ik kan je wel vermoorden hebben gebruikt, dan is dat geen bedreiging. Dat is meer een gemoedstoestand. Het is geen strafrechtelijke bedreiging, vindt rechter Elianne van Rens.

:

Verschuur schold volgens Geurts en De Jeu

Wel vindt Van Rens dat er sprake is van belediging. Geurts en raadslid Andre de Jeu (Nieuw Elan) hebben verklaard woorden als kutwijf, gemeen, loeder en teringwijf te hebben gehoord. De rechter gelooft Geurts en De Jeu en acht bewezen dat Verschuur klerenwijf, kutwijf, teringwijf en leugenachtig wijf heeft geroepen. Dit zijn woorden die zeker beledigend zijn, vindt Van Rens.

Het gaat niet om een kritische uiting in een debat. Ik zie niet in hoe dit op enige manier een bijdrage kan leveren aan een politiek debat, vervolgt Van Rens. Dat mevrouw Verschuur vond dat mevrouw Heijkoop de waarheid niet sprak, wil ik best aannemen. Maar ook dan heeft zij zich in het bijzijn van anderen onnodig uitgelaten tegen aangeefster.

:

Aanklacht blijft half in stand

De officier van justitie achtte eind oktober wettig en overtuigend bewezen dat Verschuur Heijkoop zou hebben bedreigd en beledigd. Hij concludeerde dat op basis van verklaringen van Heijkoop, mede-raadslid Geurts en het omvallen van een stoel.

Advocaat Robert Jan Stoop pleitte voor vrijspraak van Verschuur. Verschuur heeft volgens hem niet bedreigd. Gebruikte woorden die als beledigend ervaren kunnen worden, zijn niet dreigend, aldus Stoop.

:

Ruzie tussen twee raadsleden

Raadslid Pauline Heijkoop (D66) uit Boskoop heeft verklaard dat de Alphense Verschuur (Beter Alphen), tijdens een ruzie bij een overleg met raadsleden over de griffier van de gemeenteraad in Alphen aan den Rijn, heeft bedreigd met enig misdrijf tegen haar leven gericht, althans met mishandeling.

Verschuur zou gezegd hebben: Ik kan je wel vermoorden, ik ga je vermoorden, ik ga weg anders vermoord ik je, ik doe je wat aan klerewijf. Ook wordt ze beschuldigd van belediging door woorden als vuile leugenaar, klerewijf en/of tyfuswijf te roepen.