Rijnstreekhal en Arena blijven langer open: zoektocht nieuwe sporthallen gaat door

Rijnstreekhal Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Rijnstreekhal en Arena blijven langer open om het gemeentebestuur lucht te geven in de zoektocht naar geschikte locaties voor de nieuwe sporthallen. De Rijnstreekhal blijft nog vijf jaar langer open en de Arena tot en met juni 2025.

Door vertraging van het onderzoek naar een nieuwe sporthal in De Bijlen en een groei van de behoefte aan ruimte voor binnensport is het noodzakelijk geworden dat de Rijnstreekhal en Arena langer open blijven.

Momenteel vinden er twee onderzoeken plaats naar mogelijke locaties voor nieuwe sporthallen in De Bijlen en de Dillenburg. Het onderzoek naar een sportaccommodatie in De Bijlen is volgens de gemeente in de zomer van 2024 klaar. Daarnaast zal de analyse van de Dillenburg naar verwachting aan het einde van 2024 afgerond zijn.

500.000 euro voor Rijnstreekhal

‘Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een investering te doen in de Rijnstreekhal zodat die nog vijf jaar extra open kan blijven’, vertelt wethouder Gert-Jan Schotanus. ‘In 2019 hebben we al een keer de deuren van de Rijnstreekhal vijf jaar langer open gehouden en dat doen we nu weer.’ Het is nu dus de bedoeling dat de hal nog tot en met 2029 de deuren open houdt.

De gemeente investeert eenmalig 500.000 euro in de Rijnstreekhal. ‘We hebben deze sportaccommodatie nog nodig door de onderzoeken die nu nog lopen naar de locaties voor de nieuwe sporthallen. We moeten voor dat onderzoek nog een afweging maken door de grote bezuinigingsoperatie die nu loopt. Daarom knappen we de Rijnstreekhal op om ervoor te zorgen dat die schoon en veilig blijft’, vertelt de wethouder.

Meer dan 350.000 euro voor Arena

Naast de Rijnstreekhal gaat het gemeentebestuur ook een flinke som geld pompen in de Arena om deze tot en met juni 2025 open te houden. ‘Het gaat daarbij met name om exploitatiekosten’, verklaart Schotanus. ‘In de Arena zitten een hoop organisaties, zoals BVA Tigers, Scala College, Groene Hart en Stichting Participe. Dus het is belangrijk om de Arena open te houden. De sporthal moet nog één jaar mee en daarna hebben we de zaak op de rit om door te gaan’, zegt de wethouder hoopvol.

De problemen zijn daarmee echter nog niet opgelost. ‘We hebben tijd nodig voor de onderzoeken en ruimte nodig voor verenigingssport. Daarom is er een samenwerking ontstaan met bestaande sporthallen’, legt Schotanus uit. Na de sluiting van de Arena in 2025 kan de sporthal van het Scope College aan de Tolstraat een deel van de binnensport opvangen.

Plan moet wellicht verkleinen door bezuinigingen

De gemeente Alphen aan den Rijn moet vanwege het ravijnjaar in 2026 bezuinigen. Daardoor is het mogelijk dat het plan voor de nieuwe sporthallen moet worden aangepast. Schotanus: ‘We moeten nu gaan kijken hoe we het plan kunnen inpassen. Onze ambitie was eerst om twee sporthallen te bouwen met in totaal zes zalen. Want op dit moment komen we zes zalen tekort in de gemeente.’

De plannen voor de nieuwe sporthallen zijn echter niet goedkoop. ‘De vraag is of het optimale plan in de huidige financiële situatie verantwoord is’, vertelt Schotanus. ‘Dat weten we nog niet door de bezuinigingen en daarom duren de onderzoeken naar de locaties in De Bijlen en Dillenburg langer. Een optie is dat we gaan verkleinen van twee hallen naar één en van zes naar drie zalen.’ Er is echter één ding wel duidelijk voor de wethouder: ‘Het is geen optie dat er niets gebeurt.’

Lees ook: Sporthal blijft jaar langer open: basketbalvereniging is opgelucht