XXL-versie van Moluks festival in Alphen: ‘Molukkers staan bekend om hun muzikaliteit’

Foto: Rezon Pattipeiluhu

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het grootste Molukse festival van Nederland heeft plaats in Alphen aan den Rijn. Het Sama Sama Maluku Festival werd voor het eerst gehouden in 2015, maar dit jaar is het tijd voor een XXL-versie. Deze editie wordt namelijk gehouden op het festivalterrein aan de Zegerplas, waar onder andere ook het Zomerspektakel aan het Meer plaatsvindt.

Waar het festival voorheen in een binnenruimte van Vogelpark Avifauna werd gehouden, is het nu dus tijd voor een upgrade. ‘Die binnenruimte heeft plek voor maar ongeveer duizend bezoekers, terwijl er meer mensen geïnteresseerd zijn in het evenement. We hebben uiteindelijk besloten om het groter aan te pakken en daar hoort natuurlijk ook een grotere locatie bij’, vertelt organisator Frangken Tuhumena in het radioprogramma De Ochtenshow van Studio Alphen.

Tijdens het festival is er 150 meter aan kraampjes te vinden, waar verschillende producten en lekkernijen te koop zijn. Ook zijn er Molukse foodstands aanwezig, is er een Molukse cocktailbar en kun je een Molukse massage krijgen. Daarnaast worden de kleintjes niet vergeten; er zijn voldoende speelmogelijkheden aanwezig.

Muzikaliteit

Ook voor de muzikale gezelligheid wordt gezorgd. Zo is er een line-up van zeventig (Molukse) artiesten geregeld. ‘Molukkers staan bekend om hun muzikaliteit. Bijna iedereen kan wel zingen of een muziekinstrument bespelen’, zo verduidelijkt organisator Tuhumena. ‘We hebben gezorgd voor een breed aanbod aan genres.’ Onder andere Berget Lewis, The Chicago Funk en Alphenaar Danjil & Friends zijn te horen.

Aandacht Molukse ouderen

Een ander belangrijk onderdeel van het festival is het VIPdeck, waarop Molukse ouderen uit het hele land kunnen plaatsnemen. Een speciale plek voor deze ouderen is niet voor niks, zo vertelt Tuhumena. ‘De periode waarin zo’n 12.000 Molukkers naar Nederland zijn gekomen en vervolgens niet op een welkome manier zijn behandeld, is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. We willen vooruitkijken naar de toekomst, maar het verleden moeten we zeker niet vergeten. Op deze manier willen we aandacht geven aan onze Molukse ouderen.’

In 1951 zijn er 12.000 Molukkers naar Nederland gekomen, waarvan 4000 KNIL-militairen (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) inclusief hun gezinnen. Deze militairen hebben Nederland geholpen bij de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. De Molukkers konden daardoor niet meer in Indonesië blijven, waardoor ze door de overheid naar Nederland zijn gehaald.

Verbinding en harmonie

‘Sama Sama staat voor geloof, liefde, respect en verbinding’, aldus Tuhumena. ‘Zo’n festival zorgt echt voor harmonie tussen de gasten, die ook vaak verschillende culturen hebben, want iedereen is welkom. Dat stukje verbinding speelt dus een grote rol en daar ben ik erg dankbaar voor.’

Het Sama Sama Maluku Festival vindt plaats op zondag 7 juli van 12.00 tot 22.00 uur. Alleen de kaarten van 25 euro per stuk zijn nog beschikbaar. Het Molukse festival wordt voorafgegaan door de evenementen Dutch SummerVibes op vrijdag 5 juli en het Wet ’n Wild Beachfestival op zaterdag 6 juli.  

Lees ook: Muziekfestival Onderuit komt na 10 jaar terug: ‘Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt’

Hieronder is het interview met Frangken Tuhumena te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.