Ambitieus plan voor Kinderboerderij Zegersloot

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een boerderijwinkel, groepsruimtes en een voedselpark. Het is allemaal onderdeel van een visiedocument dat de Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) afgelopen jaar samen met partners en de gemeente heeft opgesteld.

De kinderboerderij is grondig aan vernieuwing toe. 'Op een avond liep ik samen met wethouder Gert-Jan Schotanus een rondje over de kinderboerderij. We bespraken de problemen, de slechte staat van het gebouw, de dierenverblijven en de wens om een voedselpark aan te leggen', vertelt voorzitter Wim Roest in de commissievergadering donderdagavond. 

Om Kinderboerderij Zegersloot toekomstbestendig te maken, besloten Roest en Schotanus het project als geheel aan te pakken. 'Daar is iets uit voortgekomen en dat ligt hier nu voor', vertelt Roest over het visiedocument. 

Nieuwe plannen

Het plan is om een nieuw gebouw neer te zetten, met groepsruimtes die verhuurd kunnen worden aan samenwerkingspartners. Hier kan de kinderboerderij nieuwe inkomsten uithalen. Bijvoorbeeld een BSO van Junis, evenementen van TOM in de buurt of georganiseerde workshops door Adfund. In het document staat een reeks aan mogelijkheden beschreven. 

Daarnaast moet er een voedselpark aangelegd worden met een oppervlakte van 1500 m2, in de vorm van een voedselbosrand. Er komen diverse vakken met eetbare planten om mensen te inspireren om ook in de tuin of op het balkon aan de gang te gaan. 

Verder geeft het voedselpark mogelijkheden voor educatie: bordjes, workshops en proef- en plukwandelingen. Er kunnen op die manier ook plekken komen voor vrijwilligers, dagbesteding en stages. 

Boerderwijwinkel en informatiepunt

Samen met nabijgelegen partners (Pannenkoe, IVN Veenweiden, het Klimpark en Bij Hen) wordt de realisatie van een boerderijwinkel en informatiepunt verkend. Een punt om informatie te geven over de activiteiten en faciliteiten in park Zegersloot en een plek om de eigen voedselproductie te kunnen verkopen.

Eventueel zouden samenwerkingspartners dit informatiepunt kunnen bemannen, zodat het ook maatschappelijk van meerwaarde is. 

Ook de dierenverblijven zijn aan vernieuwing toe. Waar mogelijk krijgen de dieren meer ruimte en voor elk dier wordt een dierenwelzijnsplan opgesteld. 

Op de kinderboerderij wil de SAK een 'kneusjes weide' inrichten, waarin de dieren gehouden worden die anders geen plek kunnen vinden binnen of buiten de kinderboerderij.

Haalbaarheidsonderzoek

Onlangs zijn de raadsleden voor een werkbezoek bij de kinderboerderij geweest. Daar heeft Roest zijn plannen toegelicht. 'Daar kreeg ik al de indruk dat men er positief tegenover stond', zegt Roest. In de vergadering uiten de commissieleden zich inderdaad enthousiast over de plannen. 

Om de ruwe schets die in het visiedocument beschreven staat concreet te maken, is een haalbaarheidsonderzoek nodig. Tijdens dit onderzoek, dat een jaar in beslag neemt, worden de plannen nader uitgewerkt.

De kosten voor het haalbaarheidsonderzoek bedragen 100.000 euro, het voorstel gaat als hamerstuk naar de volgende raadsvergadering.