Beelden nertsenfokkerij moeten toch meegenomen worden in onderzoek

ALPHEN AAN DEN RIJN/AARLANDERVEEN - Minister Carola Schouten van Landbouw moet opnieuw kijken of een nertsenhouder in Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen niet buiten zijn boekje gaat. Ze heeft verzuimd door dierenactivisten gemaakte beelden van een verborgen camera mee te wegen en moet dat nu alsnog doen, heeft de bestuursrechter woensdag bepaald.

Bont voor Dieren en Animal Rights filmden in 2016 met een verborgen camera op nertsenbedrijf Verboom en legde daar vast dat 'zwaargewonde nertsen wegkwijnden' in hun kooien. 'We troffen krijsende nertsen in vervuilde kooien aan. Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag. Het lijden van deze dieren gaat dan ook door merg en been', zegt Robert Molenaar van Animal Rights.

Ze stapten naar toezichthouder NVWA, die op het bedrijf een paar dieren aantrof die zich hadden verwond aan losgeraakt ijzerdraad. De pelsdierfokker verhielp dat, en bij een volgend bezoek van de inspecteurs was alles in orde. Verboom is daarom niet bestraft.


Toch meer mis?


De dierenactivisten willen dat de NVWA op grond van de undercoverbeelden bekijkt of er op het bedrijf toch niet meer mis is. Die beelden zijn op zichzelf niet genoeg bewijs om op te treden, maar de toezichthouder moet ze wel bij zijn oordeel betrekken, vindt de rechter. De minister moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.

'We zijn blij met de uitspraak van de rechter omdat het belangrijk en noodzakelijk is dat ons onderzoek serieus genomen wordt en meegenomen in de controles. Undercoveropnamen tonen de werkelijke situatie in stallen die normaal voor publiek en handhavers gesloten zijn', zegt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren.