Bloedpriklocaties bij Alrijne ziekenhuis tijdelijk gesloten door problemen van nieuwe leverancier

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – De bloedpriklocaties bij de ziekenhuizen van Alrijne in de regio zijn vanaf donderdag 4 juli tijdelijk gesloten. Dat geldt ook voor het ziekenhuis van Alrijne in Alphen aan den Rijn. De tijdelijke sluiting is noodzakelijk door technische problemen bij Eurofins SCAL, de nieuwe leverancier voor bloedafnamediensten en laboratoriumdiagnostiek. Dit bevestigt een woordvoerder van Eurofins SCAL ook aan Studio Alphen.

Sinds maandag 1 juli is Eurofins SCAL de nieuwe leverancier van Alrijne, maar de dienstverlening is nog niet zoals verwacht. Eurofins SCAL ziet zich daardoor nu genoodzaakt om tijdelijk de prikpunten in de drie ziekenhuislocaties van Alrijne te sluiten. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoelang de sluiting zal duren.

De organisatie geeft in een mail die in handen is van Studio Alphen aan dat ze met man en macht werken aan oplossingen. De opstartproblemen van de nieuwe leverancier duren langer dan verwacht en daardoor heeft Alrijne maatregelen genomen om de continuïteit van de zorg te garanderen.

Nieuwe afspraak maken bij priklocaties in regio

Patiënten die een afspraak hadden op een van de locaties van het Alrijne voor bloedprikken of inleveren van onderzoeksmateriaal worden geïnformeerd dat hun afspraak voor deze prikpunten bij Alrijne niet door kan gaan. Patiënten kunnen wel terecht bij andere prikpunten van Eurofins SCAL in de regio.

De patiënten moeten een nieuwe afspraak maken bij verschillende andere priklocaties in de regio, bijvoorbeeld bij SCAL en AtalMedial. De afspraak kan worden gemaakt via de website van Eurofins SCAL of AtalMedial.

Eurofins SCAL adviseert patiënten om naar een priklocatie in de buurt van hun eigen woonplaats te gaan om de drukte te spreiden. De uitslagen van het bloedprikken komen daarna op dezelfde manier terecht bij de eigen arts.

Voor uitzonderingen wel geopend

De priklocatie van Eurofins SCAL in het Alrijne ziekenhuis van Leiderdorp is wel geopend voor enkele uitzonderingen. Zo kunnen oncologiepatiënten die een chemotherapie ontvangen of binnenkort starten met chemobehandeling wel terecht bij het prikpunt.

Ook baby’s met de ziekte bloedgroepantagonisme en medisch noodzakelijke poliklinische CITO’s waarvan de uitslag binnen twee uur ontvangen moet zijn. Daarnaast is bloedprikken voor een CITO INR voor operatiekamers of ingrepen ook mogelijk bij de priklocatie van Eurofins SCAL bij Alrijne in Leiderdorp.

Lees ook: Bloedafnamelocaties Atalmedial Alrijne Ziekenhuis sluiten, dit zijn de nieuwe locaties