Gemeenteraad wil grotere vinger in de pap bij bezuinigingsronde

Foto: Eveline Verhoeve

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De Alphense gemeenteraad zal na de zomervakantie de bezuinigingen voor de komende jaren bespreken. Er wordt een keuze gemaakt uit alle voorstellen. Daarna worden de definitieve bezuinigingen in de begroting voor 2025 opgenomen.

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 4 juli is de Kadernota 2025 unaniem aangenomen. In deze nota staat welk beleid de gemeente de komende jaren zal voeren. Tegelijkertijd is, eveneens unaniem, een opdracht (een motie) aan burgemeester en wethouders gegeven om na de zomer met de gemeenteraad te spreken. Dit gesprek gaat over de bezuinigingen in de Kadernota, over de alternatieve voorstellen in de nota van GroenLinks, CU en PvdA en over suggesties vanuit andere partijen in de raad.

Tijdens de algemene beschouwingen blijkt al snel dat alle politieke partijen in de Alphense raad struikelen over een aantal voorgenomen bezuinigingen. Zo is de raad het niet eens met de sluiting van kinderboerderij Bospark en zijn er grote vraagtekens over wat er precies met zwembad De Hoorn gaat gebeuren. En, er zijn partijen die liever de Alphenpas wel willen invoeren.

Steun

Ernst-Jan Straver (PvdA) komt daarom met een motie om alle plannen in september netjes naast elkaar te leggen en dan pas een definitieve keuze te maken waar precies op wordt bezuinigd. Deze motie wordt door de hele gemeenteraad gesteund. Wethouder Gert van den Ham zegt, namens het hele college, dat hij de opdracht steunt. In de zomer wordt de begroting 2025 voorbereid en de bespreking moet dan in september plaatsvinden.

Lees ook: Zo denken de Alphense politieke partijen over de financiën de komende jaren