Genoeg draagvlak in Alphen voor een 333-meterbaan in Leiden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Uit onderzoek van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat er voldoende draagvlak is bij schaats- en omniverenigingen voor een 333-meterbaan in Leiden. De keuze om daar ook financieel aan bij te dragen is aan het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Alphen aan den Rijn is door de gemeente Leiden per brief gevraagd om mee te betalen aan een nieuwe schaatshal. Het gaat om een nieuw te bouwen 333-meterbaan in Leiden. In totaal dient 3,2 miljoen euro opgehoest te worden, voor Alphen komt dat neer op zo'n 683.000 euro. De gemeente liet weten eerst een draagvlakonderzoek uit te willen voeren bij de verenigingen en de andere regiogemeenten.

Schaatsvereniging STC de Rijnstreek liet al weten dat er behoefte is aan een dergelijke ijsbaan. 'Een nieuwe 250-meterbaan is al mooi, maar we kunnen pas echt uit de voeten met een 333-meterbaan', zei Bart de Vries van STC de Rijnstreek tegen Studio Alphen.

333-meterbaan 

Een 250-meterbaan is vooral voor recreatief gebruik, hier kunnen geen (officiële) wedstrijden op verreden worden. Een 333-meterbaan voldoet aan de eisen van een volwaardige KNSB-wedstrijdbaan, waardoor deze officiële wedstrijden wel mogelijk zijn.

Volgens De Vries haken veel kinderen nu af op het moment dat ze voor de keus staan om echt serieus door te gaan met schaatsen. ‘Daarvoor moeten ze nu naar Den Haag en dat is toch vaak te ver weg’, weet De Vries. En daarmee gaat misschien veel talent verloren voor de sport.