Hans van Kuijk volgt Gert-Jan Schotanus op als lijsttrekker SGP

Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Hans van Kuijk staat op plek één van de kandidatenlijst van SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn. Het commissielid neemt de plaats in van fractievoorzitter - en de lijsttrekker in 2013 - Gert-Jan Schotanus, voor wie geen plek is op de lijst.

Schotanus stapte dinsdag per direct op als fractievoorzitter. Hem was het lijsttrekkerschap toegezegd in augustus. Na een conflict tussen raadsleden Schotanus en Hans Goedegebuure enerzijds en Van Kuijk anderzijds, moest Schotanus het veld ruimen.

Van Kuijk werd door Schotanus en Goedegebuure uit de fractie gezet na een verschil van inzicht over het fractiewerk. Onder druk van het SGP-bestuur, werd de keuze teruggedraaid. Twee bestuursleden, waaronder de voorzitter, stapten op.

De top van de kandidatenlijst werd herzien. Uiteindelijk was het oordeel dat Schotanus het veld moest ruimen en dat Van Kuijk, die aanvankelijk op plek twee van de kandidatenlijst stond, lijsttrekker wordt. Hans Goedegebuure staat tweede op de lijst.

Namen lijsttrekkers

CDA (Marjon Verkleij), Nieuw Elan (André de Jeu), PvdA (Bernadette Wolters), D66 (Inge Prins), ChristenUnie (Michel du Chatinier), SP (Harre van der Nat), GroenLinks (René Driesen), RijnGouweLokaal (Ank de Groot) en Beter Alphen (Wil Verschuur) hebben hun lijsttrekker inmiddels bekendgemaakt.

Allleen de nummer één van VVD ontbreekt nog. Het is de verwachting dat elf partijen deelnemen aan de verkiezingen in Alphen. Al sluit Schotanus niet uit een eigen lijst te beginnen. Daarover neemt hij later een besluit.