Hoofdprijs van 10.000 euro per maand: ‘Bijna iedereen laat in een keer uitbetalen’

Staatsloterij Foto: Foto: Staatsloterij

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie heeft er na het horen van de reclame niet over gefantaseerd. Dertig jaar lang 10.000 euro per maand krijgen. Een geluksvogel in Alphen aan den Rijn won deze maand deze bijzondere prijs van de Staatsloterij. Maar wat gebeurt er als de winnaar overlijdt? Of als je het geld in een keer wil krijgen?

Elk jaar gaat hij eruit bij de Staatsloterij. De hoofdprijs van 10.000 euro per maand. En dat dertig jaar lang. Dit jaar viel de hoofdprijs dus bij iemand uit Alphen aan den Rijn. 'Het wordt een onvergetelijke zomer voor deze speler', vertelt Thomas van Vessem, prijswinnaarbegeleider bij Nederlandse Loterij.

Het winnen van deze bijzondere roept echter nog wel wat vragen op. Dus bellen we Van Vessem een dag later nog een keer op.

Mag ik de prijs ook in één keer laten uitbetalen?

'Ja, dat mag inderdaad', vertelt Van Vessem van de Nederlandse Loterij, waar de Staatsloterij onder valt. 'In dat geval krijg je 90 procent van de nominale waarde van de prijs uitgekeerd.' Dit is dus 90 procent van de 3,6 miljoen euro, wat neerkomt op ruim 3,2 miljoen euro.

Waarom krijg je niet het volledige bedrag, maar is er gekozen voor 90 procent?

'Dat heeft met de inflatie te maken', legt Van Vessem uit. 'Als je over een periode van dertig jaar kijkt, dan mag je ervanuit gaan dat geld minder waard wordt. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om 90 procent uit te keren.'

'Dit is in onze ogen heel gul, want de inflatie is over dertig jaar natuurlijk wel meer dan die 10 procent. Maar je moet niet vergeten dat we nettoprijzen hebben en dat dit al een riante prijs is. Vandaar dat we gekozen hebben voor 90 procent.'

Waar kiezen de meeste winnaars voor?

'We zien dat de winnaars over het algemeen kiezen voor een uitbetaling in een keer. Daar zijn verschillende redenen voor. Maar wat we over het algemeen hebben gezien, is dat het vooral afhankelijk is van de levensfase van de winnaar', legt Van Vessem uit.

'Hoe verder mensen in hun leven zijn, des te eerder kiezen ze voor een uitbetaling in een keer', vervolgt de woordvoerder. 'Wat de winnaar in Alphen heeft gekozen? Daar mag ik niets over zeggen', zegt hij lachend.

Wat gebeurt er als een winnaar wel per maand wil worden uitbetaald en komt te overlijden?

Dan wordt de maandelijkse betaling stopgezet, legt de loterij uit. 'De erfgenamen kunnen dan wel binnen een jaar het resterende bedrag uit laten keren. Zij krijgen dan het bedrag wat nog openstaat in één keer uitbetaald.'

Lees ook: Alphense geluksvogel bij Staatsloterij, wint 30 jaar lang 10.000 euro per maand