Julianabrug deze zomer dicht vanwege werkzaamheden aan het riool

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN – De werkzaamheden aan de Prins Bernhardlaan zijn net klaar, maar een deel van de weg gaat binnenkort alweer dicht vanwege werkzaamheden aan de riolering. Door de werkzaamheden, die van 24 juni tot en met 23 augustus plaatshebben, zal ook de Koningin Julianabrug voor gemotoriseerd verkeer niet toegankelijk zijn.

‘We willen de waterafvoer in het centrum van Alphen aan den Rijn toekomstbestendig maken’, vertelt wethouder Relus Breeuwsma (CDA) aan Studio Alphen. Een grote buis met een doorsnee van 1,80 meter moet het hemelwater uit het Rode Dorp gaan afvoeren. Voorheen ging het gemengd met rioolwater in het riool.

Met de nieuwe riolering gaat het rioolwater naar het riool en het regenwater naar de sloot. ‘Dit is milieuvriendelijker en zorgt er ook voor dat de waterafvoer tijdens extreme regenbuien probleemloos verloopt’, meldt de gemeente Alphen aan den Rijn.

Knelpunt

De gemeente zag een knelpunt ontstaan bij de Prins Bernhardlaan. ‘Dat gaan we hiermee oplossen, vertelt de wethouder. ‘Het gaat wel gepaard met de nodige hinder.’

Die hinder ontstaat bij het kruispunt Willem de Zwijgerlaan/Ambonstraat en het kruispunt Willem de Zwijgerlaan/Prins Bernhardlaan. ‘Sommige inwoners zullen zeggen dat het negatief is dat de brug weer dicht gaat, maar we ronden wel een groot project af, waarmee we de waterafvoer toekomstbestendig maken,’ zegt de wethouder.

Fietsers en voetgangers

Tijdens de werkzaamheden kan het autoverkeer niet meer richting de brug en winkelcentrum De Baronie (van oost naar west) rijden. Fietsers en voetgangers kunnen wel passeren en kunnen ook gewoon gebruikmaken van de brug. Op de Prins Bernhardlaan (noord-zuid richting) blijft tijdens de werkzaamheden in beide richtingen één rijbaan open.

Nadat de werkzaamheden onder de grond verricht zijn, wordt de weg geasfalteerd volgens de nieuwe normen. Ook wordt er bijgedragen aan de veiligheid op het kruispunt.

Lees ook: Omwonenden Hoorn-West spreken zorgen uit over asielzoekerscentrum