Maatregelen genomen om wateroverlast in Koudekerk aan den Rijn te voorkomen: ‘In toekomst droge voeten behouden’

Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland

KOUDEKERK AAN DEN RIJN – Er worden vanaf juli tot december 2024 maatregelen genomen door het Hoogheemraadschap van Rijnland om wateroverlast in Koudekerk aan den Rijn te voorkomen.

Op verschillende locaties in en rondom Koudekerk aan den Rijn worden er werkzaamheden uitgevoerd om bij hevige regenval de kans op wateroverlast te verminderen. Het Hoogheemraadschap wil met de plannen voor het watergebied op deze manier de Hogenwaardse, Hondsdijkse en Lagenwaardse polder toekomstbestendig maken.

Door klimaatverandering valt er meer regen in korte tijd en daardoor neemt de kans op wateroverlast toe volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland. Ook zijn er langere periodes van droogte en daarom onderzocht de organisatie het watersysteem van de polders. ‘We nemen maatregelen om nu en in de toekomst droge voeten te behouden’, meldt het Hoogheemraadschap.

Gemaal kan stroming niet aan bij hevige regenval

De dorpskern van Koudekerk aan den Rijn en bedrijventerrein Hoogewaard liggen in de Hogenwaardse polder. Bij extreme regenval stroomt het water in deze polder direct naar de laagstgelegen gebieden. Het gemaal kan de stroming die daardoor ontstaat niet altijd aan en dat leidt tot wateroverlast.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland vervangt daarom drie stuwen (beweegbare dammen). Rijnland gaat de stuwen omhoog bewegen en daarmee voorkomt het dat overtollig water direct naar het gemaal zal stromen. Twee van de stuwen die worden vervangen liggen langs de Weidedreef en langs het Kabouterpad. Deze worden automatisch en kunnen daardoor ook op afstand worden bediend. Met kleine zonnepanelen worden de twee stuwen van stroom voorzien.

De derde stuw die wordt vervangen, ligt aan de Reigerlaan. Die stuw moet wel handmatig worden bediend. Het Hoogheemraadschap vervangt ook twee waterinlaten. Daarmee kunnen ze in een droge periode het water op afstand en automatisch op peil houden.

Hondsdijkse en Lagenwaardse polder samengevoegd

De Hondsdijkse en Lagenwaardse polders in het noorden van Koudekerk aan den Rijn hebben hun eigen gemalen waarmee ze overtollig water weg kunnen pompen. Beide gemalen moeten nu echter worden vervangen. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft daar een oplossing voor bedacht. De organisatie wil de afdamming tussen de twee polders opheffen en daardoor kunnen ze als één polder functioneren.

Met deze zet moet er slechts één gemaal worden vervangen en dit bespaart in de toekomst energie en onderhoud. Echter moeten er wel enkele maatregelen worden getroffen voordat het Hoogheemraadschap dit plan uit kan voeren.

De bestaande dammen worden vervangen door beweegbare stuwen. Daarnaast worden er ook nieuwe bruggen aangelegd. Langs de Ruige Kade wordt op meerdere plekken de watergang verbreed en helemaal gebaggerd. De Europese Unie speelt een belangrijke rol bij deze maatregelen van het Hoogheemraadschap Rijnland. Ongeveer de helft van de kosten wordt betaald door de EU.

Lees ook: Voorlopig nog geen nieuwe woningen in Koudekerk