Maureen Koster achtste op 5000 meter bij EK atletiek

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Maureen Koster is zondagavond als negende over de eindstreep gekomen bij de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn (Duitsland). Op de 5000 meter noteerde de 26-jarige Boskoopse 15.21,64. Omdat de nummer vier, Lonah Chemtai Salpeter (Israël), uiteindelijk werd gediskwalificeerd omdat ze aan de verkeerde pionnen liep, is Koster achtste geworden.

De winnares van het brons op de EK indoor in 2015 (3000 meter) liep een groot gedeelte van de race alleen, vlak achter de kopgroep. De achtste plek is gunstig voor Koster. Ze kan nu in aanmerking komen voor de zogeheten Selectie Status van NOC*NSF. Met die status krijgt een atleet een pakket aan voorzieningen van de sportkoepel, zoals een kostenvergoeding.

Sifan Hassan

De gouden medaille is voor Sifan Hassan (14.46,12). Zij verovert het eerste Nederlandse EK-goud dit toernooi. Met Eilish McColgan (Groot-Brittannië) en Yasemin Can (Turkije) naast Hassan op het podium, zijn de medailles gegaan naar de drie - op voorhand - grootste medaillekandidaten. Als tweede Nederlandse eindigde Susan Krumins (15.09,65) op de zevende plek.