Medio oktober definitief besluit over meebetalen Alphen aan nieuwe schaatshal Leiden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tientallen leden van schaatsverenigingen De Rijnstreek (Alphen aan den Rijn), Otweg (Boskoop) en VIJK (Koudekerk aan den Rijn) hadden zich donderdagavond verzameld voor het gemeentehuis om te demonstreren tegen het besluit van wethouder Gert-Jan Schotanus om geen 700.000 euro mee te betalen aan een nieuwe 333 meterbaan in Leiden.

Leiden wil de nieuwe schaatshal bouwen, maar alleen als omliggende gemeenten meebetalen. Gebeurt dat niet, dan komt er geen 333 meterbaan maar een 200 meterbaan. Schotanus ziet meebetalen niet zitten, onder meer omdat er voldoende 400 meterbanen in de omgeving van Alphen liggen. Recreanten zullen kiezen voor Den Haag en andere nabijgelegen 400 meterbanen.

'Wij zijn afhankelijk van die baan'

Schaatsverenigingen zijn niet blij dat Alphen niet mee lijkt te gaan betalen. 'Alphen is een regiogemeente en is daarom gevraagd om een bijdrage te leveren. En wij zijn afhankelijk van zo'n baan als vereniging, stelt Pieter Klashoven, voorzitter van De Rijnstreek.

Voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering werd gedemonstreerd door de gezamenlijke schaatsverenigingen. Zij kwamen met een zogeheten droogtraining op de proppen. 'We laten zien hoe mooi de schaatssport is zonder ijs. Er wordt gefietst, we hebben schaatsplanken liggen.'

Mark Tuitert

Of het protesteren helpt, wordt komende maand duidelijk. Op 4 oktober wordt de komst van een ijsbaan besproken in een commissievergadering en twee weken later neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Onder anderen olympisch kampioen schaatsen Mark Tuitert komt inspreken. Hij woont in Kaag en Braassem en wil het belang van een nieuwe ijshal in Leiden onderstrepen.

Het belooft een dubbeltje op z'n kant te worden of de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders gaat overrulen. De coalitie heeft met 21 zetels slechts een nipte meerderheid. Schotanus zegt de zeven ton liever te investeren in Alphense sportaccommodaties.

Hieronder kun je het interview met De Rijnstreek-voorzitter Pieter Kalshoven beluisteren 

Foto: John Wiersma

Foto: John Wiersma