‘Onderhandelingen nieuwe coalitie gemeenteraad liggen op koers’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De kans dat Nieuw Elan, CDA en GroenLinks eruit komen groeit met de dag. Halverwege de onderhandelingen wijst niets erop dat de drie politieke partijen niet tot een coalitieakkoord gaan komen. Ongeveer 50 procent van de dossiers zijn inmiddels behandeld.

'We hebben een lange week achter de rug. Dinsdag zijn we gestart. Vooraan hebben we gelijk ook pittige onderwerpen besproken. Die waren in de week na het rapport van de informateur ook al aan de orde geweest, maar niet inhoudelijk over onderhandeld', zegt formateur André de Jeu, die ook een van de twee onderhandelaars is namens Nieuw Elan.


'De mensen aan tafel (De Jeu en Gerard van As namens Nieuw Elan, CDA'ers Marjon Verkleij en Kees van Velzen, René Driesen en Erik van Zuylen van GroenLinks, red.) kennen elkaar allemaal goed, dat helpt om de sfeer ook goed te houden als het inhoudelijk eens even wat pittiger er aan toe moet gaan', aldus De Jeu.

Als het er wat pittiger aan toe moet gaan? 'Ik zeg nadrukkelijk moet hier, omdat een akkoord niet tot verandering of verbetering leidt als je elkaar de hele dag over de bol zit te aaien. Wrijving zorgt voor glans, zal ik maar zeggen, tenminste als je de bereidheid hebt om ook tot een oplossing te komen', vervolgt de politiekleider van de grootste Alphense partij.

Tweede onderhandelingsweek

Volgende week wordt onderhandeld over de andere helft van de nog te bespreken punten. Het is de bedoeling om komende zaterdag te praten met gemeentelijke partners en vertegenwoordigers van de andere fracties in de gemeenteraad. Op 26 april moet het coalitieakkoord er zijn.