Politiek: goede huisvesting voor MAX, Voedselbank en Het Bunkertje

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat donderdagavond nogmaals het belang van maatschappelijke organisaties als MAX, Voedselbank, Het Bunkertje, Vakantiespel en Huttenbouw uitspreken. Zij moeten goede huisvesting krijgen en de gemeente Alphen moet rekening met hen houden bij de verkoop van gemeentepanden.

Onder aanvoering van GroenLinks wordt donderdagavond een motie aangenomen in de gemeenteraad. ChristenUnie, CDA, PvdA en Nieuw Elan dienen de motie mede in, waardoor er een ruime meerderheid is in de gemeenteraad. De politieke partijen wijzen onder meer naar het pand van Wiebel Biebel in Park Zegersloot en het voormalige Het Kasteel-pand aan de Concertweg.

Theater Castellum

Wethouder Kees van Velzen (CDA) zou graag zien dat MAX, dat de Olympiaweg noodgedwongen moet verlaten vanwege de nieuwbouw van het Ashram College, zich gaat vestigen in Theater Castellum. Ook Castellum zelf heeft daar oren naar, maar MAX vindt dat hun doelgroep er niet in past. MAX wil een eigen pand en aast op Wiebel Biebel. De jongerenorganisatie is daarover in gesprek met een potentiële koper.

Het Wiebel Biebel-gebouw is na het faillissement van het kinderspeelparadijs gekocht door de gemeente Alphen, om vervolgens weer te verkopen. Begin volgend jaar wil wethouder Michel du Chatinier (ChristenUnie) de verkoop (minimaal 600.000 euro) rond hebben. 'De activiteiten van bovengenoemde stichtingen een grote meerwaarde hebben voor de vitaliteit van de Alphense samenleving en hebben een grote meerwaarde voor ondersteuning van kwetsbare groepen, maar passen niet allemaal in de nieuwe visie van Castellum', vindt raadslid René Driesen (GroenLinks).

Het voordeel van Wiebel Biebel is dat MAX, Voedselbank en Het Bunkertje zich er in kunnen vestigen, maar dat ook Vakantiespel, Huttenbouw en eventuele andere organisaties er gebruik van kunnen maken, nu het aangrenzende dagcampingterrein meer faciliteiten krijgt om zich verder te ontwikkelen tot evenementengebied. Huttenbouw wordt op dit moment gehouden op het terrein van Wiebel Biebel. Dat blijft ook zo na een verkoop. Vakantiespel maakt gebruik van het MAX-pand.

Hoe nu verder?

De gemeenteraad verwacht dat het college van burgemeester en wethouders volgend jaar januari of februari met meer informatie komt over de huisvesting van de stichtingen. Wat het college betreft, kan MAX alleen naar Wiebel Biebel toe als MAX afspraken maakt met de toekomstig koper. MAX wordt niet financieel krachtig genoeg geacht om het gebouw zelf te kopen.