ProRail test spoorbrug in Alphen aan den Rijn na botsing, later meer duidelijkheid voor scheepvaart

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een nachtelijke test van de spoorbrug over de rivier de Gouwe bij Alphen aan den Rijn moet uitwijzen of het scheepvaartverkeer dinsdag kan worden hervat. Spoorwegbeheerder ProRail voert in de nacht van maandag op dinsdag een controle uit aan de zogeheten draaibrug, waar vrijdagochtend een binnenvaartschip met grind tegenaan knalde. Sindsdien ligt al het scheepvaartverkeer stil op dit stuk van de Gouwe.

De vrachtboot zat vrijdag urenlang vast onder een uiteinde van de brug. Een groot deel van de dag konden er geen treinen rijden tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven. In de loop van de middag werd het treinverkeer over de inmiddels weer gesloten brug hervat.

'Uit inspectie bleek dat de brug lichte schade heeft', aldus een woordvoerder van ProRail. 'Komende nacht voeren we een extra controle uit. We testen dan of de brug veilig open en dicht kan, of alle mechanismen goed werken.' De brug wordt in de nacht niet gebruikt door treinen. ProRail verwacht dinsdag te kunnen zeggen of en wanneer de scheepvaart wordt hervat.

De enkelsporige draaibrug gaat gemiddeld achttien keer per dag open. De Gouwe is een belangrijke vaarweg voor vrachtvervoer in Zuid-Holland. Over de oorzaak van de aanvaring kan ProRail nog niets zeggen.

De spoorwegbeheerder kondigde onlangs aan dat de brug bij Alphen aan den Rijn aan het einde van zijn levensduur is en vervangen moet worden. Gebeurt dit niet, dan kan de brug klem komen te liggen.

Scheepvaart 'enkele weken' stil

De werkzaamheden starten eind 2026 en duren zo'n negen maanden. Het treinverkeer tussen Alphen en Bodegraven is in die periode gestremd. Dat betekent dat de scheepvaart dan 'enkele weken' stil ligt.

Lees ook: Vaarroute blijft dagen gestremd na botsing tegen spoorbrug