Steeds meer drugslabs ontdekt in gemeente Alphen aan den Rijn, politie geeft tips hoe je drugslab kunt herkennen

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De afgelopen periode en in de laatste jaren zijn er meerdere drugslabs door de politie ontdekt in de gemeente Alphen aan den Rijn. ‘In de omgeving van de regio Alphen-Gouda zijn in het afgelopen jaar meerdere productielocaties van synthetische drugs ontmanteld. Er werden ook negentien drugsdumpingen aangetroffen’, meldt de politie.

De dumpingen vinden veelal plaats langs snelwegen en N-wegen, maar ook langs het water aan de rand van grotere steden zoals Alphen aan den Rijn en Gouda. Deze gebieden zijn door het landelijke karakter relatief rustig. Daardoor is het lastiger voor de politie om drugsafval of drugslabs te ontdekken.

Daarnaast zijn er volgens de politie meerdere opslaglocaties van chemicaliën of hardware voor het productieproces van synthetische drugs ontdekt. Deze aantallen in onze regio zijn in vergelijking hoger dan in andere gebieden van de regio Den Haag.

Drugslabs en dumpingen in gemeente Alphen aan den Rijn

In 2022 explodeerde een drugslab aan de Burgemeester Colijnstraat in Boskoop. Afgelopen jaar heeft de politie een drugslab ontmanteld op een bedrijventerrein aan de Titaniumweg in Alphen aan den Rijn. Dit jaar ontdekte de politie op de Italiëlaan in Hazerswoude-Dorp een drugslab in een paardentrailer.

Op een parkeerplaats aan de Preludeweg in Alphen aan den Rijn werd vorig jaar een industriële IBC container met drugsafval middenin een woonwijk gedumpt. Ook heeft in 2023 een bestelbus vol drugsafval een week lang in een Alphense woonwijk gestaan. Destijds stond een bestelbus met achterin twee grote vaten in een parkeervak aan de Pallasstraat.

Hoe herken je een drugslab?

In de strijd tegen deze vorm van criminaliteit geeft de politie tips waarmee mensen drugslabs of drugsdumpingen kunnen herkennen. Een belangrijk signaal is de geur van de drugs. Een drugslab of drugsdumping ruikt erg sterk naar chemicaliën, zoals de stof aceton. Als je zoete of zure geuren ruikt, dan kan dat er ook op wijzen dat er met drugs wordt gewerkt.

Er zijn ook een aantal signalen die je kunt zien waaraan je een drugslab kunt herkennen. De kieren van ramen en deuren zijn meestal afgedicht met bijvoorbeeld purschuim. Daarnaast zijn ramen ook vaak afgeplakt. Bij de productie en dumping van drugs wordt gewerkt met jerrycans of blauwe vaten.

Vaak vinden activiteiten die drugsgerelateerd zijn plaats op onopvallende locaties en op ongebruikelijke tijdstippen. Soms zit hier een patroon in. Busjes of andere voertuigen rijden af en aan. Ze komen bijvoorbeeld chemische stoffen brengen, maar ook om drugs en afvalproducten op te halen.

Gevaar van drugslabs

Drugslabs zijn gevaarlijk omdat er tijdens de productie van de drugs chemische stoffen vrijkomen die explosies of branden kunnen veroorzaken. De drugslabs trekken ook allerlei criminelen en criminele activiteiten aan, zoals drugshandel, wapens, afpersing, bedreiging en grote hoeveelheden contant geld.

Het drugsafval is chemisch en daardoor vormt het een bedreiging voor de gezondheid en het milieu. Regelmatig komt het voor dat een jerrycan of vat met drugsafval lek is. Als de inhoud ervan in de bodem of het water terecht komt, dan zorgt dat voor vervuiling van de natuur.

Lees ook: Paardentrailer in Hazerswoude-Dorp blijkt drugslab, politie zoekt getuigen