Van boogschieten tot riddertoernooien bij Grijze Jagerdag in Alphen aan den Rijn

Foto: Eveline Verhoeve
Foto: Eveline Verhoeve

ALPHEN AAN DEN RIJN – Voor de tiende keer is de Grijze Jagerdag, voor en door fans van de Grijze Jagerboeken, gehouden. Duizenden lezers en hun ouders waren zaterdag 12 oktober op de Broederbandspelen, de shows en ontmoetingen met andere fans afgekomen.

De tiende editie van de Grijze Jagerdag in Museumpark Archeon staat, uiteraard, in het teken van de boekenseries van schrijver John Flanagan. Hoewel de fantasyseries Grijze Jagers en Broederband gericht zijn op kinderen, zijn er ook heel veel oudere fans. Zo blijkt dat Olympisch handboogschutter Laura van der Winkel een fan van het eerste uur is. Zij vertelt tijdens de opening in een bomvolle Arena dat zij door het lezen van de boeken is gaan boogschieten.

Op het programma staan verschillende shows, waarvan de grote Grijze Jagershow met heel veel actie de eerste is. Zowel de verteller tijdens de show als de grijze jagers raken in de problemen. Er volgen duels en gevechten. De jagers eindigen als gevangenen in het kasteel. Gelukkig zijn de bewakers niet erg oplettend en ook niet al te slim. Natuurlijk worden Will en Maddie bevrijd en wel met een spectaculaire abseilsprong vanaf het kasteel.

Foto: Eveline Verhoeve

Shows en spelen

Er zijn echter meer shows op deze fanclubdag. Zo zijn er demonstraties van de valkenier op het Toernooiveld en daar zijn later op de dag ook riddertoernooien. Alle shows worden een aantal keren op de dag gehouden. Daarnaast zijn er veel activiteiten. Allemaal hebben zij een link met de fantasywereld uit de Grijze Jager- en Broederbandboeken.

Ook worden Broederbandspelen gehouden. Vooraf konden teams van maximaal vier kinderen zich inschrijven. Het draait bij deze spelen om behendigheid, snelheid en samenwerken. Aan het einde van de dag strijden de beste teams in de Arena om de prijzen.

Foto: Eveline Verhoeve

Activiteiten

Met een stempelkaart in de hand gaan de kinderen van de ene locatie naar de andere. Er is zwaardvechten op het middeleeuwse veld en ook bij de smederij. Er kunnen ‘schilden’ worden geschilderd, die aan het einde van de dag worden opgehaald. Net als de eikenbladeren van klei.

Ook kan er een boodschap in onzichtbaar geheimschrift worden geschreven, en gelezen op een andere plek. Er worden runen beschilderd en er wordt vuur gemaakt. Op verschillende plekken in het park staat ook boogschieten en zelf dolk werpen op het programma.

Foto: Eveline Verhoeve

Broederband & Grijze Jagers

De schrijver van de Grijze Jagerserie en de Broederbandserie is Australiër John Flanagan. Hij begon met het schrijven van korte verhalen voor zijn zoon om hem aan het lezen te krijgen. De Broederbandserie is een spin-off van de Grijze Jagerserie.

De boeken spelen zich af in dezelfde fantasiewereld, maar in een ander fantasieland en zijn gericht op 8 tot 12-jarige lezers. De Grijze Jagerserie bestaat uit achttien delen, waarvan deel 18 dit jaar is uitgekomen. De Broederbandserie bestaat uit negen delen. Alle boeken zijn deze fanclubdag te koop in de boekenstand.

Lees ook: Parkvilla krijgt 425.000 euro subsidie voor activiteiten kunst en cultuur