Vijf verdachten plofkraakbende vrijgelaten, Duits OM wil ze alsnog vervolgen

Foto: John van der Tol

BOSKOOP - De vijf verdachten van een vermeende plofkraakbende, die twee weken geleden in Boskoop zijn gearresteerd, zitten niet meer vast. Dat meldt het Duitse Openbaar Ministerie (OM) woensdag aan Omroep West. De vijf zijn nog wel verdachten in de zaak en moeten zich regelmatig bij de politie melden.

Twee van hen komen uit Alphen aan den Rijn. De andere drie wonen in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Het Duitse OM vroeg twee weken geleden aan Nederland om het vijftal over te leveren. De uitkomst van dat overleveringsverzoek is nog niet duidelijk en kan nog wel even duren. 'De beslissing van de Nederlandse autoriteiten moeten we afwachten', zegt de OM-woordvoerder.

Een arrestatieteam hield de vijf verdachten op donderdag 20 juni aan, niet lang na een plofkraak in Heilbronn in Duitsland. Er was die dag een inval op een terrein aan het Rijneveld in Boskoop en er werd een Audi in beslag genomen. In die wagen zijn ook explosieven aangetroffen, maakten de politie en het OM bekend.

21 plofkraken

De verdachten waren vorig jaar al in beeld bij de autoriteiten in Duitsland. Een van hen had al een gevangenisstraf van 5,5 jaar uitgezeten voor plofkraken. De krant Rheinische Post meldde twee weken geleden dat de bende de afgelopen jaren miljoenen heeft buitgemaakt.

Politie en OM in Duitsland houden het vijftal in ieder geval verantwoordelijk voor minstens 21 plofkraken in de regio Noordrijn-Westfalen. Het is nu aan een rechter in Amsterdam of de vijf worden overgeleverd aan onze oosterburen. Doordat de verdachten op dit moment niet vastzitten, kan het nog wel even duren voor dit besluit wordt genomen.

Lees ook: Boskoopse plofkraakbende maakte miljoenen buit in Duitsland