Waarom sluiten ze N11 in beide richtingen af komende twee weekenden?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is inmiddels een vertrouwd beeld op de N11 tussen Leiden en Bodegraven. Iedere zaterdag wordt er wel gewerkt op een deel van de rijksweg. De ene keer is het onderhoud, de andere keer wordt het gras gemaaid. Soms worden delen van de weg afgesloten, een week later is het slechts één rijstrook. Maar de komende twee weekenden gaat de N11 in zijn volledigheid op slot. Waarom? Nou, eigenlijk juist om bovengenoemde reden.

'Vanaf nu is er vier keer per jaar hinder op de N11. Voorheen was dat iedere zaterdagochtend, vaak met files tot gevolg. Met deze werkmethode wordt de hinder voor het wegverkeer beperkt', zegt Stephan Greeve van aannemingsbedrijf Vermeulen Groep. Met Rijkswaterstaat voert Vermeulen deze pilot uit. Als het een succes blijkt, wordt de werkwijze voortgezet. 'We kunnen het werk veel sneller doen als we de weg volledigheid dicht is. Het is ook een stuk veiliger voor ons personeel.'

Vier weekenden per jaar afgesloten

Twee keer per jaar heeft de N11 een onderhoudsbeurt nodig. In het voorjaar zal de N11 van vrijdagavond tot en met zondagochtend worden afgesloten, in het najaar alleen 's nachts en 's ochtends. Komend weekend is de N11 aan de beurt tussen containerhaven Alpherium in Alphen aan den Rijn en het kruispunt bij bierbrouwerij Heineken in Zoeterwoude-Rijndijk. De weg gaat vrijdag 15 juni om 21.00 uur in beide richtingen dicht en zondag 17 juni om 08.00 uur open. Een week later gaat de N11 tussen Alpherium en de op- en afrit met de A12 bij Bodegraven dicht.

Aankomend weekend, als de N11 tussen Alphen en Zoeterwoude op slot gaat, wordt het verkeer geadviseerd om te rijden via de A12 (richting Den Haag), N207 (richting Amsterdam) of N446 (richting Leiden). Het weekend daarop, als de weg tussen Alphen en Bodegraven dicht gaat, kunnen mensen omrijden via de N207 (richting Gouda) of N231 (richting Woerden/Utrecht). In dat weekend rijden er ook geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Medio november gaat de N11 opnieuw twee weekenden dicht vanwege onderhoudswerkzaamheden.