Noel van Klaveren trots op 4de plek EK turnen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Je hoort het niet vaak: een vierde plek is mooier dan de tweede plek twee jaar eerder. Toch geldt dat voor Noel van Klaveren. Na haar zilveren medaille op de EK in 2013 en een rampzalig 2014, keerde ze terug aan de Europese top in 2015.

Deze vierde plek is mooier. Ik heb zon moeilijk jaar gehad. Maar ik heb me teruggevochten en sta nu hier weer, blikt Van Klaveren terug bij de NOS. Ze was een jaar uit de picture, nadat ze de EK liet schieten omdat haar vader ernstig ziek was en vanwege een blessure ook de WK aan zich voorbij moest laten gaan. Het is me gelukt om weer aan de top te komen. Ik ben hartstikke blij en kan het niet geloven. Vierde worden tussen de top voelt zo goed!, aldus de negentienjarige Alphense.

De grote doelstelling voor 2015 is plaatsing voor de Olympische Spelen. Het liefst met het Nederlands team. Alleen dan mogen meerdere oranjeturnsters naar Rio, anders moet de bond een turnster aanwijzen van wie ze denkt dat zij de beste kans maakt op een individuele medaille. De doelstelling is dat Van Klaveren een meerkamp van 55 punten turnt. Dat heeft Van Klaveren in zich, maar ze is nog niet stabiel genoeg. Door drie valpartijen kwam ze vorige week niet tot 56 punten maar tot 52,5.

Het niveau op de meerkamp moet omhoog en stabiel worden, vindt Van Klaveren. Ze werkt toe naar het moment dat ze optimaal fit is en zich 100 procent focust op het turnen. Op sprong heb ik nog veel mogelijkheden. Dat biedt perspectief. Haar grote doel is de olympische finale, volgend jaar in Rio de Janeiro (Brazilie). Als ik nu door ga zoals ik nu doe, kan ik hoge ogen gooien in een finale op de Olympische Spelen, besluit Van Klaveren.