Groeiende populariteit 3x3-basketbal in Alphen aan den Rijn: ‘Een betere promotie van de sport kun je niet wensen’

Foto: Alphen Vitaal

ALPHEN AAN DEN RIJN – Twee teams van drie spelers die tegen elkaar basketballen; de 3x3-variant van het basketbal maakt, mede door het behalen van een gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs, een groeispurt door. Ook in Alphen aan den Rijn staan meer mensen op het basketbalveld: Alphen Vitaal heeft, in samenwerking met de Alphense basketbalvereniging BVA Tigers, een initiatief gestart om meer mensen kennis te laten maken met deze groeiende sport. 

Het belangrijkste bij het kennismaken met de sport is het ervaren van het spel, zo vertelt buurtsportcoach Jochem Bijman, die elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur te vinden is op het basketbalveld aan de Lupinesingel in Alphen aan den Rijn voor de 3x3-basketbal pick-up games: ‘Kom vooral langs, kijk, sluit aan en ervaar.’ Deze games zijn voor iedereen tussen de 14 tot en met 50 jaar.

3x3-basketbal is een aparte discipline binnen de basketbalsport en hanteert dan ook andere regels dan het traditionele basketbal, oftewel 5x5. Bij 3x3-basketbal nemen, zoals de naam al doet vermoeden, twee teams van drie spelers het tegen elkaar op. Er wordt dan ook gespeeld op een half basketbalveld op één basket. Een wedstrijd duurt maximaal tien minuten of totdat een van de teams 21 punten heeft gescoord. De basketdiscipline stond bij de Olympische Spelen in Tokio (2021) voor het eerst op het programma.

Juist dat ervaren, is zo belangrijk als het gaat om het ontdekken van 3x3-basketbal. Het kan namelijk door iedereen gespeeld worden, ongeacht achtergrond of ervaring met de sport. De basketbaldiscipline zorgt voor een prettige respectvolle sfeer, die alleen met een bal, een basket en een veld bereikt kan worden. ‘Een gemeenschap vormt zich snel bij deze sport. Bij het eerste sportmoment aan de Lupinesingel was er al een hele club mensen aanwezig om lekker te ballen’, aldus Bijman. ‘De community wordt groter en het zal niet lang meer duren tot er soortgelijke initiatieven ontstaan in de gemeente.’

‘Topsport inspireert’

Alphen Vitaal biedt het initiatief aan in samenwerking met de Alphense basketbalvereniging BVA Tigers. Ook die club maakte de afgelopen jaren een groeispurt door. De club kan aankomend seizoen nog in sporthal De Arena terecht. ‘We zijn, met het goede nieuws dat we nog een seizoen langer in De Arena kunnen blijven, klaar voor het nieuwe seizoen en klaar om vooruit te kijken met deze groeiende populariteit van de basketbalsport’, laat Lottie Kuijt-Evers, voorzitter van de basketbalvereniging weten.

‘We zijn natuurlijk erg blij met de initiatieven van Alphen Vitaal wat betreft het 3x3-basketbal. Grote successen zetten sporten op de kaart. Topsport inspireert’, verwoordt Kuijt-Evers. ‘Het succes van de Nederlandse 3x3-basketballers, met waaronder de in Alphen woonachtige Arvin Slagter, gaan we zeker merken als vereniging. Een betere promotie van je sport kun je niet wensen.’   

Lees ook: Olympisch kampioen Arvin Slagter over gouden Spelen: 'Begon met liefde voor het spelletje'