Terwijl ARC wacht is Alphense Boys nog niet kampioensploeg die het wil zijn: ‘Willen opleiden voor eerste elftal’

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Promoveren en het liefst kampioen worden. Dat is de wens van Alphense Boys. In de voorbereiding is Alphense Boys niet die kampioensploeg gebleken. De ploeg van Marcel Valk laat goede dingen zien, maar heeft duidelijk tijd nodig. Wellicht te veel tijd om kampioen te worden. Als dat zo is, moet de focus op plaatsen voor en presteren in de nacompetitie.

Het is voor Alphense Boys te hopen dat de bekerwedstrijd tegen Alphia niet het uitgangspunt wordt. Het leek qua instelling, en daarmee qua uitvoering op het veld, in de verste verte niet op een ploeg dat ook maar enigszins in de buurt komt van spelen om de bovenste plekken in de eerste klasse. 'Alphia is een incident', zegt Marcel Valk na twee nieuwe wedstrijden gespeeld te hebben.

Alphense Boys-trainer Marcel Valk Foto: Gerrit Spruijt

'Het is heel makkelijk om naar één wedstrijd te kijken', pareert aanvoerder Milan Stiphout op zijn beurt. 'Het kan straks ineens heel anders zijn. Als het bij ons gaat lopen, praat iedereen over dat Alphense Boys het kan flikken. Maar ook als je een wedstrijd verliest in de competitie, ben je nog niet kansloos.'

Afgebluft werd Alphense Boys door overbuurman Alphia ruim een week geleden. 'Nee, als je vandaag ziet denk je niet aan promotie. Maar de mensen moeten nog op de juiste plek staan', vervolgt de 27-jarige middenvelder. 'Niemand zal deze competitie bang zijn voor ons, maar wij hoeven ook voor niemand bang te zijn. Het kan alle kanten op.'

Alphense Boys-aanvoerder Milan Stiphout Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

Laten we beginnen bij het begin. Vanaf het opstappen van trainer Remco Tuinenburg afgelopen december was eigenlijk al wel duidelijk dat de kans groot was dat het dan nog overwinningsloze Alphense Boys rechtstreeks zou degraderen. Toch kwamen de rood-witten nog erg dichtbij.

Onder leiding van interim-trainer Edwin Vurens was Alphense Boys twee maanden voor het einde van de competitie virtueel nog slechts drie punten verwijderd van een nacompetitieplek - en dus het ontlopen van een rechtstreekse gang naar de eerste klasse - en vier punten van rechtstreekse handhaving.

Maar uit bij BOL, in een wedstrijd waarin BOL twee rode kaarten incasseerde, schoot Alphense Boys van vijf meter afstand over een leeg doel. Geen 1-3, maar wel in de laatste minuut de 2-2 om de oren krijgen. Bij ARC kunnen ze erover meepraten. Die overkwam nagenoeg hetzelfde met alle gevolgen van dien.

Geen verschil van drie punten op de ranglijst dus. Het bleek de genadeklap. Helemaal omdat BOL het vervolgens in z'n bol kreeg en een serie zeges boekte. Voor Alphense Boys, dat in de emotie tegen een aantal gele kaarten met bijbehorende schorsingen opliep, was het daarna klaar. De degradatie was een paar weken later officieel een feit, nota bene tegen ARC.

Alphense Boys-voorzitter Irina van Stijn Foto: Gerrit Spruijt

Terugkijkend naar het interview aan het begin van vorig seizoen: de doelstelling, handhaven, was niet gehaald. Maar wat betekent dat voor de ambitie om lange termijn? Alphense Boys wil immers opklimmen tot de derde divisie. 'Het doel is niet veranderd', schenkt voorzitter Irina van Stijn klare wijn.

'Wij hebben een meerjarenplan. Na de degradatie hebben wij het hoofd omhoog gehouden en zijn wij doorgegaan. Wij willen vooral vasthouden aan het plan.' En dat plan is? 'Een stabiele groep hebben, met veel doorstroming uit O21 en een aantal bewuste versterkingen', legt Van Stijn uit.

Vooral het toevoegen van ervaren spelers en doorstroming vanuit O21 was het doel voor het seizoen van 2023-2024 op 2024-2025. 'Senioriteit toevoegen lukte ons de voorbije jaren niet op de manier hoe wij wilden, maar is voor dit seizoen wel gelukt. Dat maakt dat wij voor het kampioenschap willen gaan en zo snel mogelijk willen promoveren.'

'Dat doen wij met de realiteit dat het wellicht niet dit seizoen gebeurt. Maar dan willen wij er volgend seizoen voor gaan', voegt ze er meteen aan toe. 'Om op het moment van promoveren vervolgens meteen een stabiele vierdedivionist te zijn en die opwaartse spiraal vast te houden waardoor wij kunnen denken aan derde divisievoetbal.'

Spelerscarrousel Alphense Boys

Nieuw: Azeddine Annamousi (clubloos), Rens Boer (Sportlust '46), Jesaja Dias (ASWH), Martijn Hogenboom (Voorschoten '97), Giovano van Ree (Spijkenisse, tot 2026), Mika van Rees (FC Lisse, werd gehuurd), Victor Timmers (clubloos).

Nieuw (eigen jeugd): Thierry Anthony, Sergej Jovanovic, Abe Kantebeen, Tyrell Richardson, Timo 't Zand.

Blijven: Daniël Abbink, Mike Bavelaar, Jelle Hak, Frank van den Hoorn, Pierre Mokanda (tot 2026), Lekan Onasanya, Romeo Pieters, Thijs de Rooij, Bas Siebert, Milan Stiphout, Lars Verzaal.

Weg: Stef van den Berg (Alphen), Stojan Cekic (stopt), Hamza El Marajie (Aarlanderveen), Daniël Furtak (Aarlanderveen), Julian van der Kwaak (Ter Leede), Mike Mulder (VUC), Cem Sahin (HBS), Edwin Sudibyo (niet bekend), Wouter van Valen (stopt), Tarik Zaanani (Nieuw-Utrecht).

Lees ook: Beoogde smaakmaker Alphense Boys volgend seizoen naar profclub

Met Martijn Hogenboom (30) en Giovano van Ree (27) heeft Alphense Boys twee ervaren spelers in huis gehaald. Naar eigen zeggen lukte dat deze keer wel omdat de club afgelopen seizoen heeft aangetoond daadwerkelijk niet op zondag te voetballen. Alphense Boys speelt zijn thuisduels op zaterdagmiddag en niet op een zaterdagavond of zondag.

'Ik ben heel blij dat het gelukt is om in verschillende linies die senioriteit te halen', vervolgt de voorzitter. 'Dat is gelukt met een lagere begroting dan vorig seizoen', bekent Van Stijn. Sinds jaar en dag betaalt Alphense Boys spelers, zij het niet de bedragen die genoeg collega clubs - óók op lagere niveaus - neerleggen.

'Wij moeten het hebben van de kracht van onze jeugdopleiding. Wie het even niet breed heeft, moet slim zijn', motiveert ze de keuze om in te zetten op de eigen jeugdopleiding. 'De versterkingen voelen onze ambitie en onderstrepen ons plan. Doorgestroomde O21-spelers weten dat ze kansen krijgen. En wij tonen aan een club te zijn geworden met veel gezelligheid.'

Alphense Boys-speler Martijn Hogenboom Foto: Gerrit Spruijt

Ondanks het vertrek van basisspelers als Julian van der Kwaak, Cem Sahin, Tarik Zaanani en Stef van den Berg denkt Alphense Boys dat zeker in de tweede seizoenshelft duidelijk wordt dat Alphense Boys een sterkere selectie heeft dan vorig seizoen. 'Dat is gelukt met een lagere begroting dan vorig seizoen', stipt Van Stijn nog maar weer eens aan.

Waarom dat is? Alphense Boys wil financieel gezond worden en heeft een herstelplan opgesteld. Om dat te bereiken moet het in ledenaantal groeien. Het ledenaantal is de laatste jaren bovengemiddeld gedaald. Het kunstgrasveld dat op dit moment wordt aangelegd moet daaraan bijdragen. 'Wij hebben nu niet de financiële middelen die andere clubs wel hebben.'

'Wij willen iets uitstralen met ons vlaggenschip. Onze jeugdopleiding is enorm sterk in opleiden. Wij kunnen die spelers niet allemaal vasthouden.' Jeugdspelers zullen naar betaald voetbalclubs blijven gaan. 'Maar wij willen meer gaan opleiden voor ons vlaggenschip. Vandaar de ambitie om toe te groeien naar een vierdedivionist die naar de derde divisie wil gaan.'

Annamousi van Alphense Boys naar Tsjechië en weer naar Alphense Boys

Azeddine Annamousi, een van de nieuwe spelers van Alphense Boys, leek in eerste instantie toch niet naar Alphen te komen. De oud-speler van het Nederlands Elftal O16 heeft een clausule in zijn contract om bij een profvoetbalavontuur weg te kunnen. En die kans kwam in Tsjechië deze zomer, waar de aanvallende middenvelder ook een aantal competitieduels heeft gespeeld.

'Niet alle afspraken werden nagekomen in Tsjechië. Ik heb toen opnieuw met Alphense Boys contact opgenomen om dit seizoen alsnog hier te spelen. Dat is gelukt en daar ben ik blij mee', aldus de oud-speler van Jong ADO Den Haag, die tijdens de bekercampagne is aangesloten bij selectie van Alphense Boys.

Hoe Marcel Valk aankijkt tegen zijn spelersgroep? 'Ik denk dat wij met deze groep een gooi kunnen doen naar wat wij heel graag willen en dat is promotie. Wij willen kampioen worden, want de nacompetitie is een loterij. Maar een club als ARC wil dat ook en zo zijn er meer. Wij kunnen onze borst nat maken.'

Wat voor voetbal de oud-profvoetballer voor ogen heeft? 'Ik speel met wit. Ik wil initiatief nemen, dominant spelen en heel veel kansen creëren. Dat kan een paar keer fout gaan, maar ik sta voor aanvallend voetbal', vertelt Valk.

'Het spel wordt er steeds meer in geslepen. Maar kampioen worden gebeurt niet in de eerste wedstrijd. Al is het wel een saillant detail dat die eerste wedstrijd juist tegen ARC is', realiseert de oefenmeester zich.

Lees ook: ARC voert puntengeld in, topselectie maakt ARC favoriet voor titel: 'Promotie wil ik uitspreken'

Bekijk hieronder het uitgebreide interview met Irina van Stijn, voorzitter van Alphense Boys, die vooruitblikt op het nieuwe voetbalseizoen.