Diede de Groot opent nieuwe tennisbaan in Europapark en blikt terug op Paralympische Spelen

Foto: John Wiersma

ALPHEN AAN DEN RIJN - Diede de Groot, rolstoeltennisster van de Alphense Tennisvereniging Nieuwe Sloot, heeft afgelopen vrijdag de nieuwe zogenoemde GM5-tennisbaan geopend in het Europapark.

GM5 is een afkorting van Give me Five, een project van Renault International om sporten overal toegankelijk te maken. 'We zijn een supertof project gestart om deze baan weer helemaal op te pimpen', vertelt Diede bij de opening. 'Met de kinderen van de lokale tennisvereniging is het zo lekker tennissen met z'n allen.'

Foto: John Wiersma

Binnenbanen verdwijnen

De huidige tennisbanen van Tennisvereniging Nieuwe Sloot moeten plaats maken voor woningbouw. 'Tennissen en rolstoeltennissen doe je in de zomer op een buitenbaan en in de winter op een binnenbaan', verklaart Willy Spanjer, voorzitter van T.V. Nieuwe Sloot.

'Die binnenbanen bij ons gaan verdwijnen en daarmee verdwijnt er ook een belangrijke faciliteit voor het rolstoeltennissen', legt Spanjer uit. 'Het onderlijf wordt ontzettend koud in de winter, vandaar dat een binnenlocatie echt essentieel is', voegt De Groot toe.

Twee keer zilver

De Groot stond afgelopen zomer in de finale van het enkel- en dubbelspel bij het rolstoeltennissen op de Paralympische Spelen in Parijs. Beide keren wist ze niet te winnen en moest ze genoegen nemen met zilver.

'Uiteindelijk kan ik toch wel zeggen dat het één van de meest bijzondere momenten uit m'n carrière is geweest', vertelt De Groot over haar twee zilveren medailles. '15.000 mensen die constant aan het juichen waren en heel veel familie en vrienden die aanwezig waren maakten het heel bijzonder.'

'We hadden eigenlijk gehoopt op twee keer goud, maar als je na een tijdje terugkijkt is twee keer zilver ook heel erg mooi', stelt haar trainster Amanda Hopmans.

Onder het mes

Eind oktober gaat de atlete onder het mes. Sinds twee jaar kampt zij namelijk met artrose. 'Gelukkig hinderde dat mij niet tijdens het tennissen. We hebben besloten om alles op alles te zetten om naar de spelen te kunnen. Maar daarna zou ik goed voor mijn lichaam gaan zorgen, en dat ga ik nu dus doen', aldus De Groot.

Lees ook: Tennisbaan midden in Europapark krijgt nieuwe look