Ambitieus plan voor honderden woningen bij winkelcentrum De Aarhof: ‘Toefje van het toetje op Lage Zijde’

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – Winkelcentrum De Aarhof gaat op de schop. Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn heeft ambitieuze plannen voor het winkelgebied in het stadshart. Het winkelcentrum moet worden gemoderniseerd, er moet een extra parkeergarage komen en 310 woningen worden gebouwd.

Ongeveer honderd woningen moeten boven aan de randen van het winkelcentrum komen. De overige 200 woningen worden gebouwd in twee torens die centraal op het winkelcentrum komen te staan. 45 procent van de woningen moet sociale woningbouw worden. ‘Dit moet het toefje op het toetje worden van de vernieuwing aan de Lage Zijde in het centrumgebied’, vertelt wethouder Gerard van As (Nieuwe Sloot).

‘Het plan ziet er mooi uit, van vriend en vijand horen we goede geluiden. Een realistische planning voor de bouwtijd is ongeveer vijf jaar’, zegt Van As. ‘Tot op heden hebben we wel gezien dat er diverse bezwaren zijn ingediend tegen het plan. Als bezwaren bij de Raad van State belanden, dan kun je daar drie jaar bij op tellen. Het is gokken, want het is een grote operatie.’

Woontorens van 60 en 49 meter hoog

De hoogte van de torens is één van de punten die nog een belemmering kunnen vormen. De twee woontorens moeten zestig en 49 meter hoog worden. ‘De eerste toren komt bij de Van Boetzelaerstraat en de andere aan de kant van de Aarkade’, verklaart Van As. De Aarhof valt onder de zogenaamde integrale ontwikkelingszone in een speciale visie van de gemeente. Daarin wordt gekeken naar het combineren van functies voor gebouwen en de stedelijke dichtheid.

Omdat De Aarhof onder deze regeling valt, kan een grotere bouwhoogte van maximaal vijftien bouwlagen (één bouwlaag is drie meter) worden onderzocht voor de woningbouw en de torens bij het winkelcentrum. Daarnaast is er ook ruimte voor hoogbouw-iconen met een nog grotere hoogte voor betekenisvolle plekken in de stad.

Deze iconen worden niet vaak ingezet en blijven vooralsnog beperkt tot de zendmast (135 meter) in Rijnhaven-Oost, de Stationstoren Noorderlicht (maximaal 50 meter) in de Stationsomgeving, een woontoren bij de Ridderhof (maximaal 50 meter) en één van de twee nieuwe Aarhoftorens (maximaal 65 meter).

‘Aarhof gaat op z’n kop’

Een groot deel van De Aarhof wordt gesloopt. Winkels in het winkelcentrum moeten naar tijdelijke voorzieningen. ‘De hele Aarhof gaat ongeveer op z’n kop’, legt de wethouder uit. ‘We gaan het slopen gefaseerd doen.’

Er zitten nu vooral tijdelijke huurders in de panden van het winkelcentrum. ‘Kledingzaken zijn al grotendeels naar de Van Mandersloostraat verhuisd. De ontwikkelaars van het project hebben een plan voorgesteld dat De Aarhof meer een winkelcentrum voor food moet worden’, vertelt burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Van As vult haar aan: ‘Naast de Albert Heijn komt er ook nog een supermarkt bij.’

De wethouder is enthousiast over het plan voor winkelcentrum De Aarhof, als kers op de taart in de stedelijke vernieuwing van de Lage Zijde. ‘Ik ben blij dat dit het laatste kunstwerkje is om het af te maken.’ Donderdag 11 juli wordt het voorstel voor het bestemmingsplan behandeld in de gemeenteraadsvergadering.

Lees ook: Niet iedereen blij met komst van 700 woningen bij de Euromarkt: ‘Waarom hier?’