ARC voert puntengeld in, topselectie maakt ARC favoriet voor titel: ‘Promotie wil ik uitspreken’

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - ARC stelt puntengeld in voor aankomend seizoen. Overwinningen gaan beloond worden met een financiële vergoeding. 'Als wij hoog willen blijven voetballen, moeten wij iets doen aan vergoedingen', is de overtuiging van Jelle Koolstra, bestuurslid Technische Zaken bij ARC.

Behoudens kilometervergoedingen die vanuit de vereniging betaald werden, individuele afspraken met sponsors over bijvoorbeeld lease auto's en een aantal andere randvoorwaarden, kregen spelers van ARC geen geld op de rekening uitgekeerd. 'Het is een vorm van realisme dat hoort bij voetbal op dit niveau en daar moet je aandacht voor hebben.'

ARC-bestuurslid Jelle Koolstra Foto: Gerrit Spruijt

Er zijn meer wijzigingen bij ARC. Met name ingegeven door de nieuwe hoofdtrainer, Remco Tuinenburg. Een aantal elementen die hij bij Alphense Boys heeft geïntroduceerd, en op zijn beurt weer mee had genomen uit zijn tijd als trainer van het tweede elftal van ARC, past hij nu toe bij het vlaggenschip van de Racing.

Zo is de video-analist met wie Tuinenburg vorig seizoen heeft samengewerkt bij Alphense Boys, meegekomen naar sportpark Zeegersloot. Bij Pursue Personal Training worden voetbalgerelateerde kracht- en conditietrainingen gedaan. Bovendien wordt doordeweeks vaker en langer getraind.

ARC-trainer Remco Tuinenburg Foto: Gerrit Spruijt

Ook heeft de spelersgroep een flinke kwaliteitsinjectie gehad. De wens van de gestopte profvoetballer Thijs Timmermans - met Maarten Reyneveld in zijn kielzog - om weer te gaan voetballen onder zijn jeugdtrainer Remco Tuinenburg en vanuit de vierde divisie - en niemand bij ARC aan degraderen dacht - op te klimmen naar de derde divisie, heeft ertoe geleid dat beiden afgelopen november besloten om naar ARC te gaan.

Timmermans, multifunctionele middenvelder, voetbalde een jaar geleden nog op het hoogste niveau van Ierland. Met zijn club plaatste hij zich voor de bekerfinale. Was Timmermans gebleven, had hij met St. Patrick's Athletic (voorronde) Conference League gespeeld. Spits Reyneveld en boezemvriend van de geboren Hazerswoude-Dorper komt over van derdedivisionist FC Rijnvogels, evenals Willem Schonenberg.

Schonenberg en Tuinenburg hebben altijd contact gehouden met elkaar nadat Tuinenburg eerder tevergeefs probeerde om de centrale verdediger naar Alphense Boys te halen. Bij ARC wordt Schonenberg op zijn beurt weer herenigd met linksback Niek Ossevoort, stiefzoon van Tuinenburg, en oud-FC Rijnvogels-speler.

De vierde grote naam die gekomen is is Raygivano Dompig. De creatieve, veelzijdige en makkelijk scorende buitenspeler voetbalde vorig seizoen nog - net als Reyneveld en Schonenberg - in de derde divisie. Voor DOVO uit Veenendaal. Zijn zoektocht naar een nieuwe club bracht hem in de laatste weken van de transferwindow bij ARC.

V.l.n.r.: Thijs Timmermans, Maarten Reyneveld, Willem Schonenberg, Raygivano Dompig Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

Zo snel mogelijk terugkeren naar de vierde divisie is het doel. Tuinenburg spreekt zich er daags voor de eerste bekerwedstrijd van het seizoen over uit tijdens de teampresentatie van ARC 1 tegenover de leden van de club. Door kampioen te worden of via de nacompetitie. Daar wil ARC voor gaan.

Koolstra beaamt dat. 'Wij hebben de ambitie om terug te keren op een hoger niveau. Dat willen wij uitspreken. Maar het moet op het veld gebeuren en je bent van heel veel dingen afhankelijk.' Om eraan toe te voegen: 'Het is geen must.' En: 'We moeten niet na twee weken in paniek raken als we een keer verliezen of het tegenzit.'

'Wij hebben een hele goede selectie op het veld. Maar het zal geen ABC'tje zijn.'

ARC is op voorhand een grote favoriet voor het kampioenschap in de 1e Klasse B. Wellicht dat andere teams sterker blijken in praktijk. Hoe goed andere verenigingen zijn, moeten de eerste circa acht wedstrijden uitwijzen. Maar als aan het einde van het seizoen blijkt dat ARC gepromoveerd is, zal niemand daar gek van opkijken.

Sterker nog, zonder degradatie zou ARC met deze selectie ook weleens hebben kunnen meedoen om de titel in de vierde divisie, precies zoals de ambitie afgelopen november was toen Tuinenburg, Timmermans en co zich aan ARC verbonden.

ARC-speler Huib Oversloot Foto: Gerrit Spruijt

Al die veranderingen zorgen voor een nieuwe dynamiek binnen ARC. 'Die is totaal anders', ervaart Huib Oversloot, die van de huidige ARC'ers de meeste wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld. 'Het is heel zeldzaam dat zo veel oudgedienden stoppen', doelend op het afscheid van onder anderen Derek Prins, Luuk Samsom, Pepijn Kooij en Neal Arnoldus.

'Maar ook het onderscheid tussen de verschillende trainers', stipt hij aan. Arjan Ouwendijk zegt daarover 'heel blij te zijn met de nieuwe spelopvatting': 'Alles vooruit. Wij hebben een voetbalplan opgezet en daar geloof ik in.'

ARC-speler Arjan Ouwendijk Foto: Gerrit Spruijt

Wat dat voetbalplan inhoudt? 'Wij willen domineren aan de bal, spelen op balbezit, de diepste man proberen te zoeken, eronder komen en van daar uit verder voetballen', legt Tuinenburg uit. 'En als het kan, druk op de tegenstander krijgen om snel de bal te veroveren. Wij willen de bal zo lang mogelijk in de as houden, maar ook de mogelijkheden zoeken aan de zijkanten als daar de ruimte ligt.'

'Ik denk dat wij door middel van onze vastigheden een hoop spelplezier gaan krijgen', zegt Thijs Timmermans op zijn beurt. Hij is de nieuwe aanvoerder van ARC. 'Bij vlagen ziet het er erg leuk uit', terugkijkend op trainingen, oefenduels en de eerste bekerwedstrijd.

Raygivano Dompig. Misschien wel de nieuwe Yassin Kaabouni. Veel gevaar komt van hem en bij veel doelpunten is hij betrokken door zelf te scoren of de (voor)assist te geven. 'Ik moet ervoor zorgen dat de andere jongen op hetzelfde niveau komen als ik', zegt de voormalig derdedivisievoetballer. 'Dan gaat het goedkomen. Terug naar vierde divisie is het streven. Naar dat niveau wil ARC terug.'

Lees ook: Remco Tuinenburg over competitie-indeling ARC: 'Mooi dat de derby in stand blijft'

Bekijk hieronder het uitgebreide interview met Jelle Koolstra, bestuurslid Technische Zaken van ARC, die vooruitblikt op het nieuwe voetbalseizoen.