Binnenkort een bankje tegen eenzaamheid in jouw buurt?

Foto: Pixabay/Maarten de Kok

ALPHEN AAN DEN RIJN – Voor de Nationale Week tegen Eenzaamheid kunnen inwoners van Alphen aan den Rijn binnenkort een bankje winnen voor hun eigen deur of op hun eigen stoep. Britt Louter van Stichting De Buurt steekt in De Ochtendshow van Studio Alphen haar enthousiasme over het initiatief niet onder stoelen of banken: ‘We zien dat er door deze zogenaamde BuurtBankjes meer ontmoetingen ontstaan in de buurt.’

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid van 26 september tot 2 oktober hebben Stichting De Buurt en PC Uitvaart een winactie gestart waarbij mensen hun eigen bankje kunnen winnen om een ontmoetingsplek in de buurt te creëren. ‘Het is een bankje die je kunt neerzetten op je stoep, bij je gevel of voor de deur’, legt Louter uit. Het initiatief bestaat inmiddels landelijk uit een netwerk van 2.500 deelnemers.

Effect van de bankjes

Tegenwoordig zijn er al vele openbare bankjes te vinden langs fietspaden en in parken, maar ook in speeltuinen of bij het strand en bij mensen op de stoep. Toch is er volgens Louter nog ruimte voor veel meer zitplekken. ‘Een BuurtBankje is anders dan andere banken. Mensen melden zich ervoor aan en stellen hun bankje open voor de buurt om elkaar te ontmoeten.’

Volgens haar is het effect van het initiatief zichtbaar. ‘We zien dat buurtbewoners elkaar meer ontmoeten bij zo'n BuurtBankje. We moedigen mensen aan om daar zelf dingen te organiseren. Hiermee maken we mensen bewust van het belang van kleine gesprekken of een kort praatje.’

Er is echter nog niet helemaal groen licht voor de actie, want de gemeente Alphen aan den Rijn is volgens Louter nog niet akkoord gegaan met de nieuwe bankjes in de buurt. ‘We zien vaak dat de bankjes wel neergezet mogen worden van gemeenten zolang ze maar nog kunnen worden verplaatst. We hebben echter nog geen reactie gehad van de gemeente Alphen aan den Rijn.’

Aan speciale sticker te herkennen

De BuurtBankjes zijn te herkennen aan een speciale sticker die erop kan worden geplakt. Daarnaast kunnen buurtbewoners ook een poster ophangen bij een raam waar het bankje in de buurt staat. 

‘Als zo’n bankje wordt aangemeld door de zogenaamde BuurtBankjes-host, oftewel degene die het bankje opent, dan krijgt die persoon ook een aantal ansichtkaartjes van ons om bij buurtbewoners in de brievenbus te doen en te laten weten dat het bankje er is. Op onze website is er ook een kaart met alle bankjes te zien’, verklaart Louter.

Aanmelden voor actie

Alle inwoners van Alphen aan den Rijn kunnen zich voor 16 september aanmelden om een BuurtBankje te winnen via deze website. Mensen hoeven alleen hun naam, adres- en contactgegevens in te vullen in een aanmeldformulier.

‘We verloten op 16 september drie bankjes in Alphen aan den Rijn. Vervolgens bellen we de winnaars en dan wordt het bankje naar hun toegestuurd. Iedereen die niet een bankje wint, krijgt alsnog van ons een pakketje met stickers om een eigen bankje neer te zetten of een activiteit te organiseren tijdens de Week tegen Eenzaamheid’, besluit Louter enthousiast.

Lees ook: Plannen voor regenboogbanken in de hele gemeente

Luister hieronder naar het interview met Britt Louter. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.