Diede de Groot plaatst zich voor twee finales op Paralympische Spelen

Foto: TeamNL

ALPHEN AAN DEN RIJN – Diede de Groot heeft zich geplaatst voor twee finales op de Paralympische Spelen. De rolstoeltennisster van de Alphense tennisvereniging Nieuwe Sloot staat in de eindstrijd van het enkelspel en dubbelspel rolstoeltennis.

De Groot speelt in de halve finale van het enkelspel haar Chinese tegenstander Wang Ziying helemaal zoek. De nummer één van de wereld wint de twee sets met 6-2 en 6-1. De Nederlandse rolstoeltennisster neemt het in de finale van het enkelspel op tegen Kamiji Yui. In de andere halve finale heeft de Japanse Aniek van Koot verslagen.

Finale voor De Groot en Van Koot in dubbelspel

Eerder speelt De Groot op dinsdag samen met Van Koot ook in de halve finale van het dubbelspel rolstoeltennis op de Paralympische Spelen. De twee Nederlandse rolstoeltennissters nemen het op tegen het Chinese duo Zhu Zhenzhen en Li Xiaohui.

In de halve eindstrijd komen De Groot en Van Koot nauwelijks in de problemen tegen de Chinezen. Het Nederlandse duo wint de sets met 6-2 en 6-2. De Groot en Van Koot hebben zich door deze zege geplaatst voor de finale van het dubbelspel.

Eenvoudige en moeizame zege op weg naar finale

In de tweede ronde van het enkelspel houdt de nummer één rolstoeltennisster van de wereld geen spaan heel van Maayan Zikri uit Israël. De Groot laat haar alle hoeken van het tennisbaan zien en gunt de Israëlische tegenstander geen enkele game. De Nederlandse rolstoeltennisster wint beide sets met 6-0.

De Groot heeft het in de kwartfinale lastig tegen de 22-jarige Chinese Luoyao Guo. De meervoudig kampioene van tennisvereniging Nieuwe Sloot komt tijdens de eerste set op een 4-0 voorsprong, maar daarna weet Guo terug te slaan en komt ze zelfs op een tiebreak. De Groot wint de tiebreak vervolgens ternauwernood en daarmee pakt ze de eerste set met 7-6.

Ook in de tweede set begint de paralympische kampioen van 2021 goed, maar wederom vecht Guo zich terug. Bij een 2-2 gelijke stand in de tweede set neemt De Groot het initiatief in handen. Ze komt op voorsprong en geeft de leiding niet meer weg. Uiteindelijk wint de Nederlandse ook de tweede set met 6-3.

Finales

De Groot en Van Koot spelen samen op donderdag in de finale voor de gouden paralympische medaille van het dubbelspel. De rolstoeltennisster van Nieuwe Sloot strijdt vrijdag ook in de finale van het enkelspel voor de paralympische titel.

Lees ook: Moeders trots op dochters Diede en Lizzy: ‘Nooit gebukt onder handicap’