Financiële keuzes voor de Alphense gemeenteraad in november

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil geen evenementenleges en niet bezuinigen op verenigingen Foto: John van der Tol/Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Alphense gemeenteraad besluit op 7 november over de Programmabegroting 2025. In principe zijn de politieke partijen het wel eens over de manier waarop de gemeente moet bezuinigen. Toch kunnen, relatief kleinere, aanpassingen nog worden gemaakt. Maar: als er meer moet worden uitgegeven, moet ook duidelijk zijn waar dit geld vandaan moet komen.

De wethouder financiën, Gert van den Ham, is blij met de Programmabegroting zoals deze is. ‘Alphen aan den Rijn staat er goed voor, maar niet zonder slag of stoot. In de gemeenteraad kunnen wel nog kleinere wijzigingen worden aangebracht, met moties of amendementen. Als dat gebeurt, moet ook de financiële ruimte hiervoor worden aangegeven.’

Dit betekent dat wensen en voorstellen van een of meer partijen best in de begroting kunnen worden verwerkt. De uitdaging zit in het totaal van de uitgaven en de inkomsten van de gemeente. Dit kan niet worden aangepast. Als er dus extra geld naar ‘iets’ moet gaan, dan moet in het voorstel ook worden aangeven wat er dan minder geld krijgt of waar meer geld mee kan worden ‘binnengehaald’.

Coalitieakkoord

De wethouder is blij dat het is gelukt om de Programmabegroting voor 2025 en 2028 sluitend te krijgen. Aan 2026 en 2027 wordt nog gewerkt. ‘Wij willen als coalitie de gemeente Alphen aan den Rijn wel solide achterlaten.’ Daarbij wordt grotendeels aan het Coalitieakkoord uit 2022 vastgehouden.

Toch zijn ook veel wensen van de hele gemeenteraad, zowel oppositie- als coalitiepartijen, in de Programmabegroting op genomen. Denk aan het niet bezuinigen op kinderboerderij Bospark, geen evenementenleges invoeren en niet korten op sportverenigingen, zorg en vrijwilligers.

Scenario 2

De kans dat er grote wijzigingen worden gevraagd, is niet heel groot. De keuzes in de Programmabegroting zijn namelijk voor en na het zomerreces met de gemeenteraad besproken. Een tegenbegroting van een aantal oppositiepartijen en individuele wensen van verschillende partijen zijn op verzoek van de hele gemeenteraad verwerkt. Dit wordt ‘scenario 2’ genoemd.

Lees ook: Kinderboerderij, evenementen, zorg en verenigingsleven lijken financieel gered