Gemeente onthult vernieuwd kunstwerk over Artikel 1 van de grondwet in gemeentehuis

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dinsdagmiddag het vernieuwde kunstwerk over Artikel 1 van de grondwet onthuld. Het kunstwerk heet 'Construction of a constitution' en is gemaakt door Kristjan Schwarz. Het kreeg onlangs een update, nadat Artikel 1 van de grondwet werd vernieuwd. Het is de grootste uitgebeelde tekst van Artikel 1 van de grondwet van alle gemeentehuizen in Nederland.

Het kunstwerk werd in 2017 onthuld. Op initiatief van Lidie Voorend, voorheen raadslid voor de SP, werd door de gemeenteraad destijds besloten om een kunstwerk met de tekst van Artikel 1 van het Nederlandse Wetboek te laten maken. Het kunstwerk Artikel 1 hangt in de hal van het gemeentehuis.

In 2020 werd door de gemeenteraad besloten het kunstwerk aan te passen, omdat Artikel 1 van de grondwet een uitbreiding heeft gekregen. Handicap en seksuele gerichtheid zijn toegevoegd aan Artikel 1 als verboden grond van discriminatie. Na overleg met kunstenaar Kristjan Schwarz is definitief besloten het werk aan te passen. Vier jaar later is de aanpassing afgerond. 'Je moet even geduld hebben maar dan heb je ook wat', zei burgemeester Liesbeth Spies daarover.

Poppetjes

Op de letters zijn poppetjes geplaatst. 'Die staan symbool dat grondwet geen rustig water is, maar dat we er samen in moeten investeren', zei de burgemeester over de toevoeging van de poppetjes. 'De kracht van het simpele haalt de boodschap naar voren', zei kunstenaar Schwarz over het eindresultaat. 

Wethouder Anouk Noordermeer onthulde dinsdagmiddag het vernieuwde kunstwerk in het gemeentehuis. Stadsdichter Chanty Louis hield een voordracht.

Lees ook: Wethouder Van As over brieven supermarktketen Aldi: ‘Het is complete chantage’

Foto: Studio Alphen