Meer ruimte voor sierteelt op uitbreiding PCT-terrein, maar ook vraag naar lange termijnvisie

Foto: Michel Looyenstein

BOSKOOP – Project Hortiparc Boskoop krijgt definitief groen licht van de Alphense gemeenteraad. Dat is de uitkomst van een raadscommissievergadering op donderdag 3 oktober. Er zijn wel twijfels over de toekomst van de sierteeltsector, daarom wordt ook gekeken naar een lange termijnvisie.

Project Hortiparc Boskoop is een uitbreiding van het bestaande PCT-terrein. Dit industrieterrein is specifiek bedoeld voor de sierteeltsector en sierteeltgebonden bedrijven. Het naastgelegen ITC-terrein is een algemeen industrieterrein, deels ook in de sierteeltsector. Op de agenda staat de partiële herziening van het bestemmingsplan PCT-terrein, specifiek wijzigingen in de inrichting en bebouwingsmogelijkheden. Er wordt echter ook over andere zaken gesproken.

Vanuit verschillende politieke partijen worden twijfels geuit over de levensvatbaarheid van de sierteeltsector. Wethouder Gerard van As, die wethouder Anouk Noordermeer vervangt, zegt toe dat begin volgend jaar een informatiemarkt wordt gehouden. ‘We nodigen mensen uit de Greenport uit. Dan kunnen we kijken of er voldoende belangstelling is voor een perceel vanuit de sierteeltsector. Ook kunnen we bespreken hoe het gaat met de sierteelt en of er een negatieve kentering is.’

Aansluitingen voor verkeer

De definitieve ontsluiting van het Hortiparc komt op de Verlengde Bentwoudlaan. Dit is een provinciale weg die wordt aangelegd. Daarom wil de Provincie Zuid-Holland geen tijdelijke aansluiting op de Hoogeveenseweg (N455). De huidige aansluiting vanaf het ICT-terrein voldoet en zal tijdelijk aan de maximale capaciteit zitten.

Aan de fietsroute wordt al sinds 2014 gewerkt. De aanleg is vertraagd door een aantal procedures. Voor het einde van het jaar wordt het werk hervat. Er zal daarna ook een goede aansluiting op de nieuwe hoge brug komen. De ‘gemakkelijke oplossing’, een dam met een duiker, is afgewezen door het Hoogheemraadschap.

Kleine aanpassingen bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voor Hortiparc Boskoop, de uitbreiding van het PCT-terrein, is op een aantal kleine onderdelen gewijzigd. Het gaat daarbij om wijzigingen aan de geplande inrichting en de bebouwingsmogelijkheden. De gemeenteraad zal deze wijzigingen vaststellen in haar vergadering op donderdag 24 oktober. De herziening staat als hamerstuk op de agenda en wordt verder niet meer besproken.

Lees ook: Onderzoek naar ondergrondse waterberging voor toekomstbestendige Boskoopse sierteelt