Politie zoekt meer informatie over aanleiding voor beschietingen in Alphen en explosie in Rijnsaterwoude

Foto: John Wiersma

ALPHEN AAN DEN RIJN - In het onderzoek naar de reeks geweldsincidenten in Alphen aan den Rijn en omgeving, is de politie op zoek naar meer informatie over de aanleiding ervan. Ook worden er nog getuigen en camerabeelden gezocht. Er wordt rekening mee gehouden dat er een verband is tussen de beschieting van twee huizen, een explosie bij een woning en een onderschept explosief.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 15 oktober. Meer zaken zijn hier te vinden.

Het eerste incident is op donderdag 10 oktober om 17.30 uur in de Prins Hendrikstraat in Alphen. Er wordt daar meerdere keren geschoten op een huis. Er raakt niemand gewond.

Diezelfde avond houdt de politie in Almere twee verdachten aan. In de auto waarin ze zitten, wordt een vuurwapen gevonden.

Agenten zoeken naar sporen van de schietpartij Foto: Omroep West

Later op de donderdagavond krijgt de politie de melding dat er in de buurt van winkelcentrum De Baronie twee mannen lopen die mogelijk een vuurwapen bij zich hebben. Twee verdachten worden opgepakt in de Vijverstraat.

In een rugzak die ze bij zich hebben, vinden agenten een explosief. Dat is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie tot ontploffing gebracht bij de Zegerplas.

Op vrijdag 11 oktober rond 17.00 uur is er een explosie bij een huis aan het Visschers Pad in Rijnsaterwoude. De woning raakt daarbij beschadigd.

Ondanks een grote zoektocht in de omgeving is voor dit incident nog niemand aangehouden.

Schade bij villa na krachtige explosie Foto: Omroep West

Het vierde incident in de reeks is de beschieting van een huis aan de Beukenlaan in Alphen. Zaterdagavond 12 oktober rond 21.15 uur worden de schoten gelost. Er is op dat moment niemand thuis.

Vlak erna wordt op het Goudenregenplantsoen een auto klemgereden. De twee mannen die erin zitten, zijn aangehouden.

Ook dit huis aan de Beukenlaan werd onder vuur genomen Foto: John Wiersma

Voor de veiligheid van de bewoners en iedereen in de buurt zijn de huizen waarop is geschoten en waar de explosie is geweest voorlopig gesloten door de burgemeesters van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem.

Er zijn dus al zes mensen aangehouden, maar het politieonderzoek gaat volop verder. 'We houden rekening met een verband tussen de verschillende incidenten. Er is al met getuigen gesproken, maar zijn nog steeds op zoek naar informatie over de toedracht en de aanleiding', zegt een woordvoerder.

Getuigen en camerabeelden

Ook mensen die iets hebben gezien of gehoord en die nog niet met de politie hebben gesproken, worden gevraagd contact op te nemen. Daarnaast zijn meer camerabeelden uit de omgeving van de incidenten nog welkom. Uploaden kan via deze link.

'We begrijpen dat de impact op mensen groot is. Wie zich zorgen maakt over de veiligheid in zijn woonomgeving, kan contact opnemen met de wijkagent. Ook Slachtofferhulp is beschikbaar voor mensen die angst ervaren naar aanleiding van de incidenten.' De woordvoerder benadrukt dat een tip doorgeven ook altijd anoniem kan, via Meld Misdaad Anoniem.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem

Lees ook: Politie houdt rekening met verband tussen schietpartij en ander geweld in Alphen en omgeving